PILNA AKCJA: 182 wyroki śmierci i 5 wyroków więzienia

Sąd karny w miejscowości Minya skazał podejrzanych o udział w śmiertelnym ataku na posterunek policji, jaki miał miejsce  w wiosce al-Adwa w sierpniu ubiegłego roku. Wyrok został wydany 21 czerwca, po rażąco niesprawiedliwym posiedzeniu z 25 marca, w czasie którego w ciągu zaledwie kilku godzin sąd przesłuchał 50 świadków oraz 74 oskarżonych, bez udziału adwokatów.

21 czerwca budynek sądu był pilnie strzeżony a oskarżeni i ich rodziny nie zostali dopuszczeni do udziału w posiedzeniu sądu, co potwierdza obserwator Amnesty International. Sąd skazał na śmierć 182 osoby, jedna z osób pierwotnie skazanych na śmierć usłyszała wyrok 15 lat więzienia, cztery inne osoby również otrzymały wyroki więzienia a 496 oskarżonych zostało uniewinnionych.

Zgodnie z obowiązującym w Egipcie prawem, przed wydaniem wyroku śmierci sąd zasięga opinii najwyższego przywódcy religijnego, Wielkiego Muftiego. 21 kwietnia sąd przekazał do zaopiniowania Wielkiemu Muftiemu sprawę wszystkich 683 podejrzanych. Ogłaszając wyroki 21 czerwca sąd nie udzielił żadnych wyjaśnień dlaczego jedni z oskarżonych zostają skazani na śmierć a inni uniewinnieni.

Prosimy o pilne wysyłanie apeli w języku arabskim, angielskim lub własnym:

n  Wzywających władze egipskie do odrzucenia wszystkich 182 wyroków śmierci oraz 5 wyroków więzienia wydanych 21 czerwca oraz przeprowadzenia wobec wszystkich skazanych ponownego, uczciwego procesu nie dopuszczającego kary śmierci;

n  Wzywających władze egipskie do wprowadzenia niezwłocznie moratorium na wykonywanie kary śmierci jako pierwszego kroku w kierunku jej całkowitego zniesienia.

Przykładowy tekst apelu do pobrania u dołu strony.

APELE NALEŻY WYSYŁAĆ DO 5 SIERPNIA 2014 NA ADRES:

Minister Sprawiedliwości

Mahfouz Saber

Ministry of Justice

Fax: +202 2 7958103

Zwrot grzecznościowy: Szanowny Panie Ministrze / Your Excellency

Prezydent

Abdel Fattah al-Sisi

Kancelaria Prezydenta

Al Ittihadia Palace

Zwrot grzecznościowy: Szanowny Panie Prezydencie / Your Excellency

Prokurator Generalny

Hesham Mohamed Zaki Barakat

Office of the Public Prosecutor

Supreme Court House, no.1 26th July Road

Arabska Republika Egiptu

(Faks nie działa poza godzinami pracy, GMT+2)

Z kopią na adres:
Ambasada Arabskiej Republiki Egiptu w Polsce
Ambasador Reda Abdelrahman Bebars
ul. Alzacka 18, 03-972 Warszawa
fax: 22 617 90 58

INFORMACJE DODATKOWE

Prokurator postawił wszystkim 683 oskarżonym zarzuty “zabójstwa”, “usiłowania zabójstwa”, “podpalenia posterunku policji w al-Adwa”, “udziału w nielegalnej organizacji” oraz “uczestnictwa w nielegalnym zgromadzeniu więcej niż 5 osób z zamiarem popełnienia powyższych przestępstw”.

Zwolennicy obalonego prezydenta Mohameda Morsiego wyszli na ulice Egiptu 14 sierpnia 2013 roku,  protestując przeciw brutalnemu rozbiciu przez policję pokojowych demonstracji zwolenników Morsiego w dzielnicy Rabaa al-Adawiya w mieście Nasr oraz na placu al-Nahda w Gizie. Na przestrzeni kolejnych dni w całym kraju setki osób straciło życie w wyniku niezwykle brutalnych interwencji służb bezpieczeństwa. W reakcji na brutalność policji część zwolenników Mohameda Morsiego dokonała ataków na budynki rządowe, posterunki policji I służb bezpieczeństwa. W atakach tych doszło do porwań, pobić jak również śmierci funkcjonariuszy.

Opisywanego dnia doszło do starć służb bezpieczeństwa z demonstrantami w miejscowości al-Adwa w prowincji Minya. Część demonstrantów udała się pod posterunek policji, gdzie w dalszych starciach zginął funkcjonariusz oraz syn funkcjonariusza policji. Według przekazanej Amnesty International relacji jednego z adwokatów, służby bezpieczeństwa zatrzymały następnie wszystkich obecnych w miejscu starć.

28 kwietnia sąd karny w Minya wydał wyroki śmierci na wszystkich 683 skarżonych, co było drugim przypadkiem tak niesprawiedliwego masowego procesu na przestrzeni pięciu tygodni. Tego samego dnia, w osobnym procesie sąd skazał również kolejne 37 osób na śmierć a 491 na dożywotnie więzienie. Dotyczyło to procesu, w którym pierwotnie, w marcu 2014, sąd skazał wszystkich 528 oskarżonych na karę śmierci (szczegóły: UA 75/14, http://amnesty.org.pl/no_cache/aktualnosci/strona/article/8185.html).

Nie jest jasne jaki materiał dowodowy pozwolił Prokuraturze połączyć osobę przywódcy Bractwa Muzułmańskiego z wybuchem przemocy w al-Adwa. Według informacji egipskiego Ministerstwa Spraw Wewnętrznych Mohamed Badie został aresztowany w mieście Nasr 20 sierpnia 2013. Ciąży na nim szereg zarzutów związanych z podżeganiem do przemocy na tle politycznym. Bractwo Muzułmańskie, którego Mohamed Morsi byl członkiem przed objęciem urzędu i z którym pozostawał w bliskich stosunkach, zostało zdelegalizowane i ogłoszone przez obecne władze “organizacją terrorystyczną”.

Sąd karny w Gizie 19 czerwca przychylił sie do wyroków śmierci na 14 najwyższych przywódców Bractwa Muzułmańskiego. Wśród skazanych znaleźli się Mohamed Badie, Safwat Hegazi, Mohamed El-Beltagi i 11 innych, w tym Assem Abdel-Maged, a przywódca organizacji Gamaa Islamiya, Essam El-Erian, wiceprzewodniczący reprezentującej Bractwo Muzułmańskie prartii Wolności I Sprawiedliwość oraz Bassem Ouda, minister w rządzie Mohameda Morsiego. Akta sprawy zostały przekazane Wielkiemu Muftiemu, a ostateczny werdykt zapadnie 3 sierpnia.