Pilna akcja: Chiński aktywista na rzecz demokracji zatrzymany – Amnesty International

Pilna akcja: Chiński aktywista na rzecz demokracji zatrzymany

Liu Xianbin jest wybitnym działaczem na rzecz demokracji z prowincji Syczuan. Ma 43 lata. Wcześniej był przetrzymywany w dwóch więzieniach za działania na rzecz praw człowieka i demokracji. W dniu 28 czerwca, 14 oficerów bezpieczeństwa przybyło do jego domu w Suining, w prowincji Syczuan. Kilku z oficerów zabrało Liu Xianbina do stacji lokalnego Biura Bezpieczeństwa Publicznego na przesłuchanie, podczas gdy inni pozostali aby przeszukać jego dom, skonfiskowali dwa twarde dyski, dwa przenośne dyski, jego kartę płatniczą i rejestr otrzymanych płatności za artykuły opublikowane online. Zgodnie z zawiadomieniem aresztu do jego żony, Chen Mingxian, jest zatrzymany pod zarzutem -podżegania do obalenia władzy państwowej-.
Według adwokata Liu Xianbina, który spotkał się z nim w dniu 1 lipca, policja pytała go o jego poparcie dla innych działaczy na rzecz demokracji i obrońców praw człowieka, w tym Chen Yunfei, a także jego liczne artykuły online na rzecz reform demokratycznych. Lokalni działacze praw człowieka uważają, że to kara za jego ciągły aktywizm na rzecz demokracji i obronę praw człowieka po wyjściu z więzienia w listopadzie 2008 roku. Od czasu jego wydania w 2008 roku, Liu był zaangażowany w działania wysokiej klasy: Poparł Kartę 08, wniosek w sprawie fundamentalnych reform prawnych i politycznych w Chinach, którego celem jest osiągnięcie systemu demokratycznego, który szanuje prawa człowieka; Opublikował również artykuły na temat praw człowieka i demokracji i dążył do zwiększenia świadomości społecznej na temat innych prześladowanych działaczy.
Liu Xianbin jest obecnie przetrzymywany w Centrum Zatrzymań Suining City. W dniu 29 czerwca, oficerowie ochrony wezwali żonę Liu Xianbina i przesłuchiwali ją około trzech godzin na temat jego działań. Przeprowadzili również dochodzenie w szkole, do której uczęszcza ich 13-letnia córka, pozostawiając ją we łzach.
Zatrzymanie Liu Xianbina jest uważane za arbitralne, zgodnie z normami Grupy Roboczej ONZ ds. Arbitralnych Zatrzymań, i wbrew Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka, która gwarantuje prawo do wolności słowa i pokojowego stowarzyszenia.
PROSIMY O NATYCHMIASTOWE WYSYŁANIE APELI w języku chińskim (mandaryńskim), angielskim lub Twoim własnym:

• Wzywając władze do natychmiastowego i bezwarunkowego uwolnienia Liu Xianbin, jako że został zatrzymany wyłącznie za pokojowe korzystanie z prawa do wolności słowa i stowarzyszenia;
  • Wzywając władze do zagwarantowania, że Liu Xianbin nie będzie torturowany lub źle traktowany w inny sposób, podczas gdy pozostaje w areszcie.
  • Wzywając władze do zapewnienia, że Liu Xianbin ma dostęp do adwokata i rodziny oraz leczenia, którego może potrzebować.

PROSIMY O WYSYŁANIE APELI PRZED 16 SIERPNIA 2010 NA ADRESY:
– Director of Suining City Public Security Bureau (Biuro Dyrektora Bezpieczeństwa Publicznego Suining City)
WANG Minghua Juzhang
Suiningshi Gonganju
19 Hepinglu, Chuanshanqu,
Suiningshi 629000, Sichuansheng
People-s Republic of China Fax: +86 825 222 7051
Nagłówek: Dear Director
– Director of Suining City People’s Procuratorate Yuanchazhang Suiningshi Jianchayuan
158 Hepinglu,
Shixiaqu, Suiningshi 629000, Sichuansheng
People-s Republic of China
Nagłówek : Dear Director
– Procurator of Sichuan’s Provincial People’s Procuratorate
CHEN Wenqing Jianchazhang
Sichuansheng Renmin Jianchayuan
51 Renminzhonglu Erduan
Qingyangqu
Chengdushi 610017,
Sichuansheng People’s Republic of China
Nagłówek: Dear Procurator

Prosimy także o wysyłanie kopii listów do Ambasady ChRL w Warszawie:
Ambasada Chińskiej Republiki Ludowej
ul. Bonifraterska 1, 00-203 Warszawa
tel. (22) 831 38 36
fax (22) 635 42 11;
Internet: www.chinaembassy.org.pl; www.pl.chineseembassy.org
Skontaktuj się z biurem sekcji, jeżeli wysyłasz list po  16 sierpnia.
DODATKOWE INFORMACJE
W 1992 r. Liu Xianbin został skazany na dwa i pół roku więzienia za udział w 1989 r. w ruchu na rzecz demokracji. Po zwolnieniu kontynuował działalność na rzecz demokracji i praw człowieka w Chinach. W 1998 r. był współzałożycielem oddziału Sichuan Chińskiej Partii Demokratycznej. W 1999 r. Liu Xianbin został skazany za -obalenie władzy państwowej- i skazany na 13 lat pozbawienia wolności i trzy lata pozbawienia praw politycznych. Został zwolniony 06 listopada 2008.
Był wielokrotnie wzywany i prześladowany przez policję przed ponownym zatrzymaniem 28 czerwca 2010 roku.
UA: 152/10 Index: ASA 17/028/2010 Issue Date: 5 lipca 2010
tłumaczenie: Barbara Gadomska