Pilna Akcja Chiny: Tybetański filmowiec skazany w niesprawiedliwym procesie. – Amnesty International

Pilna Akcja Chiny: Tybetański filmowiec skazany w niesprawiedliwym procesie.

Sąd nie poinformował rodziny Wangchena ani o procesie, ani o wyroku. Pod koniec czerwca 2009 r. władze oskarżyły Wangchena o -podżeganie do separatyzmu- ale nie jest jasne kiedy odbył się proces, ani czy Wangchen miał obrońcę.
Dhondup Wangchen został zatrzymany 26 marca 2008 r. Jego rodzinie nie pozwolono na odwiedzanie go. Z wynajętymi przez rodzinę prawnikami pozwolono mu spotkać się tylko raz, w kwietniu 2009 r. Władze nie pozwoliły im później na reprezentowanie Wangchena. Był torturowany. Cierpi na zapalenie wątroby typu B, na które nie jest w więzieniu leczony.
Przed aresztowaniem Dhondup Wangchen nakręcił film dokumentalny, w którym Tybetańczycy krytykowali chińskie władze, opowiadali o swoim życiu i swoich poglądach na Dalaj Lamę.
Prosimy o niezwłoczne (najpóźniej do 19 lutego) wysyłanie apeli w języku chińskim, angielskim lub swoim ojczystym, w których:
– zaapelują Państwo o niezwłoczne i bezwarunkowe uwolnienie Dhondupa Wangchena, jako że jest on więźniem sumienia, skazanym wyłącznie za pokojowe korzystanie z prawa do swobody wypowiedzi;
– zaapelują Państwo o zagwarantowanie, że nie będzie on poddany torturom ani innemu złemu traktowaniu, będzie miał możliwość widywania się z rodziną oraz dostęp do pomocy swobodnie wybranego prawnika i wszelkiej potrzebnej mu pomocy lekarskiej;
– poproszą Państwo o wszczęcie szybkiego i bezstronnego dochodzenia w sprawie torturowania i innych form złego traktowania, których ofiarą był Dhondup Wangchen oraz o postawienie sprawców przed sądem.
ADRESACI APELI:
Dyrektor Departamentu Sprawiedliwości Prowincji Qinghai / Director, Qinghai Provincial Department of Justice
WU FaxiangTingzhang
Qinghaisheng Sifating
11 Nanshanlu
Xiningshi 810000
Qinghaisheng
Fax: +86 971 8247317
Nagłówek: Szanowny Panie Dyrektorze / Dear Director
Premier ChRL / Prime Minister
WEN Jiabao Guojia Zongli
The State Council General Office
2 Fuyoujie
Xichengqu
Beijingshi 100017
People’s Republic of China
Fax: +86 10 65961109 (c/o Ministry of Foreign Affairs)
Nagłówek: Wasza Ekscelencjo / Your Excellency
KOPIE DO:
Naczelny Prokurator Ludowej Prokuratury Prowincji Qinghai / Chief Procurator, Qinghai Provincial People’s Procuratorate
LIU Xiao Jianchazhang
Qinghaisheng Renmin Jianchayuan
7 Wusixilu
Chengxiqu
Xiningshi 810008
Qinghaisheng
Nagłówek: Szanowny Panie Prokuratorze / Dear Procurator
Ambasada Chińskiej Republiki Ludowej
ul. Bonifraterska 1, 00-203 Warszawawww.chinaembassy.org.plFaks: 022 635 42 11
Dodatkowe informacje:
Dhondup Wangchen to filmowiec amator ze wschodniego Tybetu. Razem z Golog Jigme nakręcił potajemnie 35 godzin wywiadów ze zwykłymi Tybetańczykami, na podstawie których powstał 25-minutowy film p.t. -Leaving Fear Behind- (-Zostawiając strach za sobą-).
Kontynuacja pilnej akcji nr 189/09. Indeks: ASA 17/002/2010 Tłumaczenie: Marcin Natorski