Pilna Akcja: CZTERECH AKTYWISTÓW WIĘZIONYCH W IRAKU – Amnesty International

Pilna Akcja: CZTERECH AKTYWISTÓW WIĘZIONYCH W IRAKU

Siedmiu działaczy z organizacji Ayna Haqqi, zatrzymanych 28 maja w Bagdadzie, zostało zwolnionych, jednak czterech zatrzymanych podczas protestów dzień wcześniej pozostaje w areszcie.

W dniu 28 maja, irackie siły bezpieczeństwa zatrzymały co najmniej 11 działaczy z głównego biura lokalnej organizacji pozarządowej Ayna Haqqi (Gdzie jest moje prawo). Czterech spośród aresztowanych osób zostało zwolnionych następnego dnia, niestety pozostałe siedem nadal było przetrzymywanych. W dniu 3 czerwca działacze, którzy byli przetrzymywani również zostali zwolnieni. Według irackich źródeł, są w dobrym stanie zdrowia, zostali zwolnieni bez zarzutów, chociaż Amnesty International nie jest w stanie tego potwierdzić.

Czterech innych aktywistów, którzy zostali zatrzymani 27 maja, Ahmed Alaa al Baghdadi, Jihad Jalil Ibrahim, Muayyad Faisal al-Tayeb i Ali Abdul Khaliq al Jaf, jest nadal przetrzymywanych, nie widzieli się z rodzinami ani nie mieli dostępu do prawników, aczkolwiek źródła w Bagdadzie podają, że odwiedziny rodzin i kontakt z prawnikami będzie dozwolony od 11 czerwca.

Czterej mężczyźni w wieku od 19 do 29, zostali aresztowani w Bagdadzie w dniu 27 maja, tuż przed planowaną demonstracją. Mieli wcześniej zachęcać do udziału, a także brać udział w pokojowych demonstracjach w proteście przeciwko pogarszającej się sytuacji gospodarczej i złych warunków życia w Iraku. Są oskarżani o posiadanie fałszywych dowodów osobistych. Jednakże, Amnesty International obawia się, że ich aresztowanie i zatrzymanie może być bezpośrednio związane z korzystaniem z przysługujących im praw i wolności, w tym wolności wypowiedzi i zgromadzeń czy zaangażowaniem w pokojowe protesty.

PROSIMY O NATYCHMIASTOWE WYSYŁANIE APELI w języku arabskim, angielskim lub w Twoim języku ojczystym:

• Wzywając władze do umożliwienia Alaa Ahmed al Bagdadi, Jihad Jalil Ibrahim, al-Faisal Muayyad Tayeb i Ali Abdul Khaliq natychmiastowego kontaktu z ich rodzinami i prawnikami;
  • Wzywając do natychmiastowego i bezwarunkowego wypuszczenia czterech działaczy, jeśli są oni przetrzymywani jedynie za pokojowe korzystanie z przysługujących im wolności wypowiedzi i prawa do zgromadzeń
  • Wzywając do zagwarantowania, aby ci działacze a także wszyscy inni więźniowie, byli chronieni przed ewentualnymi torturami lub złym traktowaniem i aby osoby odpowiedzialne za tortury, zostały postawione przed sąd;
  • Wzywając do pełnego poszanowania prawa do pokojowych zgromadzeń i wolności słowa w Iraku

PROSIMY O WYSYŁANIE APELI PRZED 15 LIPCA 2011 DO DYPLOMATYCZNYCH PRZEDSTAWICIELI IRAKU W TWOIM KRAJU, NA ADRESY:

Prime Minister and Acting Minister of Defence and Interior
His Excellency Nuri Kamil al-Maliki, Prime Minister

Minister of Human Rights
His Excellency Mohammad Shayaa
al-Sudani
Email:  info@humanrights.gov.iq

Minister of Justice
Hassan al-Shammari
Nagłówek: Your Excellency

Prosimy także o wysyłanie kopii listów do akredytowanych przedstawicieli dyplomatycznych  w kraju. Skontaktuj się z biurem sekcji, jeżeli wysyłasz list po upłynięciu powyższej daty.

Pierwsza aktualizacja PA 158/11. Dodatkowe informacje:

Marfa Rabkowa musi być wolna!

Powiązany temat

Izrael/OTP: Rośnie liczba bezprawnych zabójstw i innych przestępstw. Apartheid Izraela wobec Palestyńczyków musi się skończyć

Informacja o próbach kontaktu z przedstawicielami Straży Granicznej i MSWiA

Powiązany temat