PILNA AKCJA: Domagamy się natychmiastowego uwolnienia dziennikarzy w Słowiańsku – Amnesty International

PILNA AKCJA: Domagamy się natychmiastowego uwolnienia dziennikarzy w Słowiańsku

Co najmniej dwóch dziennikarzy, którzy zaginęli na wschodzie Ukrainy jest najprawdopodobniej przetrzymywanych przez uzbrojonych przeciwników rządu protestujących w Słowiańsku. Inny uwolniony niedawno dziennikarz, opisując sytuację pozostałych więźniów wyrażał poważne obawy o ich bezpieczeństwo.<br /> <br />

[28.05.2014] Najnowsze informacje: Kolejny uwolniony dziennikarz, Sierhij Szapował, jest już w domu z rodziną. Sierhij spędził trzy tygodnie w celi, gdzie żywność i wodę otrzymywał jedynie sporadycznie. Okresy, gdy był pozbawiony wody trwały dłużej niż dobę. “Kiedy prosiłem o wodę, lżyli mnie. Gdyby trwało to dłużej, rzuciłbym się z okna.” Przekazał również Amnesty International, że bezpośrednio po zatrzymaniu poddany był torturom. Członkowie samoobrony i milicji bili go i razili prądem. Sierhij Szapował został uwolniony dzięki wstawiennictwu lokalnego biznesmena, Wiktora Miedwiedczuka, który jednak stweirdza, że Sierhij miał dużo szczęścia. Nadal więzieni są Pawło Jurow, Denis Griszczuk oraz Igor Oprija.

[14.05.2014] Jurij Leljawskij potwierdzil za pośrednictwem Radia Wolna Europa, że jest już na wolności. Dokładne okoliczności jego uwolneinia nie są znane, potwierdził natomiast że był przetrzymywany w podziemiach siedziby służb bezpieczeństwa w Słowiańsku. W więzieniu nadal przebywają: dziennikarz Sierhij Szapował; producent teatralny Pawło Jurow i jego współpracownik Denis Griszczuk oraz student z Kijowa, Igor Opryja.

W czasie gdy na Ukrainie nasilają się protesty, na terenach kontrolowanych przez grupy antyrządowe na wschodzie kraju uwięzionych zostało między innymi wielu dziennikarzy. Jurij Leljawskij, dziennikarz lwowskiej telewizji Vik TV, w rozmowie telefonicznej 25 kwietnia o godz. 20.00 poinformował swojego znajomego, że został zatrzymany przez uzbrojoną grupę antyrządową w Słowiańsku. Po tej rozmowie kontakt z nim nie był już możliwy. Sierhij Szapował, dziennikarz redakcji Volyn Post, ostatni raz kontaktował się z rodziną 26 kwietnia. Możliwe jest również, że ta sama grupa zbrojna uwięziła w Słowiańsku inne osoby.

W reakcji na usunięcie ze stanowiska Prezydenta Wiktora Janukowycza w lutym 2014, protestujący w rosyjskojęzycznych rejonach wschodniej Ukrainy odmawiając uznania władz przejściowych w Kijowie przejęli kontrolę nad administracją lokalną, między innymi w miejscowościach Słowiańsk, Kramatorsk oraz Mariupol. Dnia 7 kwietnia w największym mieście regionu, Doniecku, uzbrojeni demonstranci ogłosili utworzenie “Donieckiej Republiki Ludowej”, do której należy również Słowiańsk.

Dnia 9 maja Amnesty International przeprowadziła rozmowę telefoniczną z rzeczniczką Wjaczesława Ponomariewa, samozwańczego “Ludowego Mera” Słowiańska. Twierdziła ona, że uwięzione osoby nie są zakładnikami, lecz zostały zatrzymane “pod zarzutem szpiegostwa”, a dalsze kroki jakie zostaną podjęte przeciwko nim są kwestią otwartą.

Prosimy o przesyłanie załączonego apelu w języku rosyjskim, ukraińskim, angielskim oraz/lub własnym do dnia 23 czerwca 2014 na podane poniżej adresy mailowe pochodzące ze strony internetowej “Donieckiej Republiki Ludowej” (http://donetsk-gov.su):

“Doniecka Republika Ludowa”:

hunta.resist@gmail.com

abvgdasm@gmail.com

Z kopią na adres:
Waleria Lutkowska
Przewodnicząca Komisji Praw Człowieka Parlamentu Ukrainy
Institutska Str. 21/8,
01008 Kijów
Ukraina
Tel: +380 44 253 2091
Email: lutkovska@ombudsman.gov.ua
hotline@ombudsman.gov.ua

Przykładowy tekst apelu do pobrania u dołu strony.

Powiązany temat

Armenia/Azerbejdżan: Konflikt o Górski Karabach przyczyną wieloletniego cierpienia osób starszych – nowe raporty

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity