Pilna Akcja: Indie – dwóch liderów społeczności Dongria Kondh uprowadzonych – Amnesty International

Pilna Akcja: Indie – dwóch liderów społeczności Dongria Kondh uprowadzonych

AKTUALIZACJA 13 sierpnia: Obaj liderzy Dongria Kondh zostali już zwolnieni. Prosimy o zaprzestanie wysyłania apeli. Więcej]

Po zwolnieniu Sana Sikaka powiedział dziennikarzom, że zatrzymano go wraz z Lado Sikaką w miejscowości Izrupa na zboczu Niyamgiri, kiedy wraz z grupą aktywistów udawali się mikrobusem na pociąg do Dehli.
Około 15 nieumundurowanych mężczyzn, uzbrojonych w broń automatyczną, zaparkowało dwa samochody w pobliżu i ukryło się w lesie. Otoczyli Lado i Sanę i powiedzieli, że ich zabierają. Zastraszyli też innych aktywistów, zabrali im telefony i klucze od mikrobusu i zmusili do pójścia pieszo do Lanjigarh, najbliższego miasta. Następnie nieumundurowani mężczyźni razem z Lado i Saną wsiedli do samochodów i odbyli długą podróż do sąsiedniego okręgu Rayagada, z kilkoma przystankami po drodze. Kiedy dojechali do miasta Bijepur, Sana został wyrzucony z samochodu. Był on zmuszony podjąć długą podróż powrotną do Niyamgiri. Wydaje się, że Lado Sikaka został zabrany do miasta Rayagada i tam jest przetrzymywany.
Lado Sikaka i Sana Sikaka wspólnie prowadzą kampanię przeciwko budowie kopalni boksytów na wzgórzach Niyamgiri, w stanie Orisa na wschodzie Indii. Badania przeprowadzone przez Amnesty International wskazują, że proponowana kopalnia boksytów, która ma być ulokowana w tradycyjnych miejscach zamieszkiwania, a także miejscach świętych dla Dongria Kondh, najprawdopodobniej spowoduje pogwałcenie ich praw do zdrowia, dostępu do wody i żywności, a także zachowania swojej kultury i tożsamości. Spółka Vedanta Resources oczekuje, że projekt budowy kopalni uzyska w najbliższych tygodniach zgodę indyjskiego Ministerstwa Środowiska i Lasów.
Prosimy o niezwłoczne wysyłanie apeli po angielsku lub w swoim własnym języku.

• Wyraź swoje zaniepokojenie porwaniem Lado Sikaka i wezwij władze Indii i Orisy do podjęcia wszelkich potrzebnych kroków w celu jego uwolnienia.
  • Wezwij władze Indii i Orisy do rozpoczęcia śledztwa w sprawie porwania dwóch liderów społeczności Dongria Kondh, zgodnie z zobowiązaniami Indii wynikającymi z międzynarodowego prawa praw człowieka.

Prosimy o wysyłanie listów nie później niż 21 września. Pisz na adresy:
Chief Minister of Orissa
E-mail hm@nic.in
Fax +91 11 2309 4221
Zwrot grzecznościowy: Dear Home Minister/Szanowny Panie Ministrze
Apele można wysyłać za pośrednictwem indyjskiej ambasady w Warszawie:
Ambasada Republiki Indii
ul. Rejtana 15 m. 2-7, 02-516 Warszawa
tel. (22) 849 58 00, 849 62 57, 849 68 50
fax (22) 849 67 05, 849 85 05
e-mail: goi@indem.it.pl, hoc.warsaw@mea.gov.in
Internet: www.indianembassy.pl Możesz również podpisać petycję do Ministra Środowiska i Lasów ws. powstrzymania ekspansji koncernu Vedanta Resources w Orisie