Pilna Akcja: kolejne groźby wobec obrońców praw migrantów – Amnesty International

Pilna Akcja: kolejne groźby wobec obrońców praw migrantów

Aktywiści pracujący w Centrum Praw Migrantów im. Błogosławionego Juan Bautista Scalabrini w stanie Tamaulipas (północny Meksyk) są zastraszani i mogą stać się podmiotem ataków lub być uprowadzeni. Ich życie jest w niebezpieczeństwie.

29 kwietnia ojciec Gianantonio Baggio, dyrektor Centrum Praw Migrantów im. Błogosławionego Juan Bautista Scalabrini (Centro de Derechos Humanos del Migrante) w Nuevo Laredo, stan Tamaulipas w Meksyku otrzymał telefon z pogróżkami. Kiedy ojciec Baggio przedstawił się jako dyrektor centrum, nieznany rozmówca powiedział mu: “Jestem szefem ochrony [gangów], a Ty dzwoniłeś z tego numeru do Policji Federalnej i szepnąłeś im o nas złe słówko. Wyślę do ciebie parę ciężarówek z moimi uzbrojonymi ludźmi, żeby was pozabijali, bo nie mamy zamiaru się z wami pieprzyć” (“Soy el jefe de una casa de seguridad y desde ese tefefono ustedes han hablado mal de nosotros con los federales. Les voy a mandar unas camionetas con mi gente armada para que los levante porque no hay nada de bromas con nosotros”). Pracownicy centrum natychmiast skontaktowali się z lokalnymi władzami, by prosić o ochronę. Policja Federalna przyjechała do centrum, jednak ochrona jaka została przydzielona Centru jest niewystarczająca.

Pracownicy Centrum Praw Migrantów im. Błogosławionego Juan Bautista Scalabrini także wcześniej otrzymywali pogróżki. W marcu Ignacio Mu-iz Zamora, prawnik został zatrzymany przez dwóch nieznanych, uzbrojonych mężczyzn. Próbowali oni wciągnąć Ignacio do ich samochodu. Podczas szarpaniny jeden z mężczyzn zagroził mu: “Nie powinieneś z nami zadzierać, przestań robić to, co robisz” (“no debes de meterte con nosotros y deja de hacer lo que estas haciendo”). Następnie jeden z nich wymierzył w Ignacia broń, zabrał dwa laptopy i radio, które Ignacio miał ze sobą. Potem mężczyźni odjechali. Po tym zdarzeniu na policję złożono doniesienie w rezultacie którego zapewniono Centrum ograniczone środki bezpieczeństwa, takie jak lepsza ochrona głównego wejścia do centrum.

Amnesty International jest zaniepokojona, iż ojciec Gianantonio Baggio, Ignacio Mu-iz Zamora i inni pracownicy Centrum Praw Migrantów są poważnie zagrożeni. Ignacio Mu-iz Zamora i inni zwrócili się z wnioskiem o ochronę do Międzyamerykańskiej Komisji Praw Człowieka, (Inter-American Commission of Human Rights) pod koniec 2010 r., ale ta wniosku wciąż nie rozstrzygnęła.

PROSIMY, PISZCIE BEZZWŁOCZNIE po hiszpańsku lub we własnym języku:

• Wyraź troskę odnośnie bezpieczeństwa ojca Gianantonio Baggio, Ignacio Mu-iz Zamora i innych pracowników Centrum Praw Migrantów Błogosławionego Juan Bautista Scalabrini;
  • Wezwij do natychmiastowego zapewnienia skutecznych środków ochrony, zgodnie z prośbą pracowników Centrum Praw Migrantów, tak aby mogli oni kontynuować swoją pracę związaną z ochroną praw migrantów;
  • Wezwij do przeprowadzenia pełnego, szybkiego i bezstronnego śledztwa w sprawie gróźb wymierzonych w pracowników schroniska oraz możliwych powiązań między pomiędzy urzędnikami państwowymi a gangami dokonującymi uprowadzeń czy trudniących się handlem ludźmi.

WYSYŁAJCIE SWOJE APELE DO 14 CZERWCA 2011 DO:

Ministerstwo Spraw Wewnętrznych
Lic. José Francisco Blake Mora
Secretario, Sec. de Gobernación
Bucareli 99, 1er. piso, Col. Juárez,
Delegación Cuauhtémoc,
México D.F., C.P. 06600, MÉXICO
Fax: +52 55 30032900 ext. 32356
Email:    mailto:secretario@segob.gob.mx

Zwrot: Szanowny Panie Ministrze/Estimado Minister

Se-or Secretario

Governor of Tamaulipas state
Ing. Egidio Torre Cantu
Gobernador del Estado de Tamaulipas
15 y 16 Juarez – Palacio de Gobierno, 3 piso Cd. Victoria
Tamaulipas, Mexico CP 87000
Fax: +52 834 318 8000 (powiedz “me da tono de fax por favor”)
Email:  mailto:egidio.torre@tamaulipas.gob.mx

Zwrot: Estimado Gobernador

I kopie do:
Centro de Derechos Humanos del Migrante
Email: coordinacion@cdhmcj.org

Wyślij kopie także do przedstawicieli dyplomatycznych akredytowanych w Twoim kraju.

Skontaktuj się ze swoim centrum AI jeśli wysyłasz apele po wyznaczonej dacie. To pierwszy update Pilnej Akcji UA97/11.

Dalsze informacje: http://www.amnesty.org/en/library/info/AMR41/016/2011/en FU UA: 97/11

Index: AMR 41/024/2011 Issue Date: 04 May 2011

Nie dla represji wobec osób niosących pomoc

Powiązany temat