Pilna Akcja: Litwa musi pozwolić przejść Baltic Pride – Amnesty International

Pilna Akcja: Litwa musi pozwolić przejść Baltic Pride

W następstwie sądowej decyzji wstrzymującej Baltic Pride 2010 setkom działaczek i działaczy praw lesbijek, gejów, osób biseksualnych i transgenderowych (LGBT), w tym ponad 50 członkom Amnesty International z ponad 20 krajów grozi, że zostaną powstrzymani przed pomaszerowaniem w pierwszej litewskiej Paradzie Równości, która miała się odbyć w sobotę 8 maja.
Sąd Administracyjny Miasta Wilna w decyzji z 5 maja wstrzymał czasowo Baltic Pride 2010, przychylając się do wniosku litewskiego Prokuratora Generalnego o wycofanie zgody na marsz w związku z ryzykiem starć z uczestnikami kontrdemonstracji. Wileńska policja twierdzi, że poczyniła wszystkie przygotowania w kwestii bezpieczeństwa, tak żeby zapewnić ochronę maszerujących w Paradzie.
Międzynarodowe prawa człowieka nakładają na państwa pozytywny obowiązek zapewnienia jednostkom i grupom możliwości realizacji wolności wypowiedzi oraz prawa do zgromadzeń wolnych od groźby przemocy lub zakłóceń. Zagrożenia bezpieczeństwa ze strony kontrdemonstrantów powinny być skutecznie neutralizowane przez policję, a nie używane jako pretekst do zakazywania publicznych wystąpień.
PROSIMY O NATYCHMIASTOWE PISANIE LISTÓW po angielsku lub po polsku:

• wzywających Prezydent Litwy do zapewnienia, że Baltic Pride March przejdzie zgodnie z planem oraz zapewnienia, że wolność wypowiedzi i prawo do zgromadzeń działaczek i działaczy praw osób LGBT będą szanowane.

PROSIMY O WYSYŁANIE APELI PRZED 8 maja 2010 DO:
Prezydent Litwy
Nagłówek: Szanowna Pani Prezydent/Dear President
Dalia GRYBAUSKAITE
Prezydent Republiki Litewskiej
Simono Daukanto a.3
LT 01122 Vilnius
Vilnius
Litwa
Fax: +370-5-266-4145
E-mail: info@president.lt
Możesz również podpisać petycję oline na: http://www.amnesty.dk/balticpride Prosimy także o wysyłanie kopii do Ambasady Litwy w Polsce:
Ambasada Republiki Litewskiej
Al. Ujazdowskie 14, 00-478 Warszawa tel. (22) 625 33 68, 625 34 10, 622 13 50, 622 13 53, 622 09 95 fax (22) 625 34 40 e-mail: ambasada@lietuva.pl
PA: 106/10 Indeks: EUR 53/005/2010
Tlum. Julia Eliza Zimmermann

Stań w obronie Justyny wspierającej osoby potrzebujące aborcji!