PILNA AKCJA: MIGRANCI I PRACOWNICY SCHRONISKA SĄ ZAGROŻENI – Amnesty International

PILNA AKCJA: MIGRANCI I PRACOWNICY SCHRONISKA SĄ ZAGROŻENI

Pracownicy i wolontariusze schroniska San Juan Diego w Lecheria w Meksyku oraz przebywający tam migranci, narażani są na ataki ze strony społeczności lokalnej. Ich bezpieczeństwo jest zagrożone.

13 sierpnia przed schroniskiem dla migrantów San Juan Diego zebrała się grupa około 30 osób, mieszkańców Lecheria nawołujących do jego zamknięcia. Przez ponad 6 godzin wykrzykiwali “zamknąć schronisko dla migrantów” (“fuera la casa de migrante”) oraz grozili, że jeżeli ich żądanie nie zostanie spełnione to migrantów pozbędą się samodzielnie, a budynek spalą. Swój protest uzasadniali tym, że schronisko to powód wielu problemów w okolicy w tym m.in. przemytu narkotyków i handlu ludźmi. Przez cały czas trwania demonstracji migranci pozostawali wewnątrz, podczas gdy grupa obrońców schroniska starała się pertraktować i powstrzymać protestujących przez wkroczeniem do budynku.

Kilka dni wcześniej, rankiem 7 sierpnia, przy linii kolejowej niedaleko schroniska w Lacheria znaleziono ciało migranta z Gwatemali, Julio Fernanado Cardona Augustina. Zeznania świadków oraz obrażenia na ciele wskazały że ofiara była bita w głowę. Ponadto, kilka mieszkających w schronisku osób widziało jak policja aresztowała Cardona Augustina kilka godzin przed odnalezieniem go martwego. W wyniku prowadzonego śledztwa nie zatrzymano dotychczas żadnej osoby, która mogłaby mieć związek z tym zabójstwem. Sprawcy wciąż pozostają na wolności.

Prosimy o natychmiastowe wysyłanie apeli w języku hiszpańskim lub we własnym języku narodowym:

– Wyrażających zaniepokojenie o bezpieczeństwo pracowników, wolontariuszy i migrantów przebywających w schronisku San Juan Diego w Lecheria

– Nawołujących do natychmiastowego zagwarantowania bezpieczeństwa osobom przebywającym i pracującym w schronisku

– Nawołujących do wszczęcia pełnego i bezstronnego dochodzenia w sprawie morderstwa Julio Fernanda Cardona Augustina oraz do postawienia przed sądem sprawców tego czynu

– Przypominających władzom o ich zobowiązaniu do zagwarantowania obrońcom praw człowieka możliwości pełnego działania bez zagrożenia represjami (zgodnie z postanowieniami Deklaracji ONZ ws. Obrońcach Praw Człowieka z 1998 roku)

PROSIMY O WYSYŁANIE APELI DO 26 SIERPNIA 2011 ROKU DO:

Minister Spaw Wewnętrznych

Lic. José Francisco Blake Mora
Secretaría de Gobernación
Bucareli 99, 1er. piso, Col. Juárez
Delegación Cuauhtémoc
México D.F., C.P.06600, MÉXICO

Fax: (+52) 55 5093 3414

Email: secretario@segob.gob.mx

Zwrot grzecznościowy: Szanowny Panie Ministrze/ Dear Minister/ Estimado Se-or Secretario

Gubernator Stanu Meksyk

Enrique Pe-a Nieto
Lerdo Poniente Numero 300,
Primer Piso, Puerta 216,
Palacio Del Poder Ejecutivo,
Colonia Centro, CP 50000
Toluca, Estado de México, México

Fax: (+52) 722 2760046

Email: cnm@gem.gob.mx

Zwrot grzecznościowy: Szanowny Panie Gubernatorze/ Dear Governor/ Estimado Gobernador

Oraz o wysyłanie kopii do:

Albergue San Juan Diego
Cerrada de la Cruz # 15
Esquina con Av. 11 de Julio y Vías del ferrocarril
Col. Lecheria
CP 54680, Tultitlán
Estado de Mexico
México

INFORMACJA DODATKOWA:

Każdego roku setki tysięcy migrantów pochodzących z Ameryki Centralnej i Południowej próbują przedostać się przez Meksyk do Stanów Zjednoczonych. Wielu z nich jest zatrzymywanych przez władze Meksyku i odsyłanych z powrotem do ich kraju. Amnesty International wysłała do Meksyku misję w celu zbadania doniesień dotyczących łamania praw migrantów. Podczas wizyty zebrano informacje o tym że migranci przebywający w Meksyku są porywani przez gangi (również przy współpracy z lokalnymi urzędnikami) i pozbawieni jakiejkolwiek ochrony ze strony władz kraju, pomimo tego że te zapewniają że w pełni szanują i gwarantują prawa migrantów.

Podejmowanie działań na rzecz praw człowieka w Meksyku nie jest bezpieczne. W ostatnich latach dziesiątki obrońców praw człowieka było obiektem różnych gróźb, oszczerstw czy zastraszania oraz padało ofiarą maltretowania i pobicia. W szczególności dotyczyło to księży i pracowników schronisk dla migrantów. Te bowiem obok, udzielania pomocy doraźnej, odgrywają kluczową rolę w raportowaniu przypadków znęcania się przez funkcjonariuszy państwowych czy grupy przestępcze oraz zachęcają ofiary do dochodzenia swoich praw.

Amnesty International przygotowała film dokumentalny pt. “The Invisibles”, który opisuje ciężką sytuację migrantów z Ameryki Centralnej przedostających się do Meksyku. Film można obejrzeć na stronie: www.youtube.com/invisiblesfilms

Żądamy natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!

Powiązany temat

Armenia/Azerbejdżan: Konflikt o Górski Karabach przyczyną wieloletniego cierpienia osób starszych – nowe raporty

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity