PILNA AKCJA: MIGRANCI I PRACOWNICY SCHRONISKA SĄ ZAGROŻENI

13 sierpnia przed schroniskiem dla migrantów San Juan Diego zebrała się grupa około 30 osób, mieszkańców Lecheria nawołujących do jego zamknięcia. Przez ponad 6 godzin wykrzykiwali “zamknąć schronisko dla migrantów” (“fuera la casa de migrante”) oraz grozili, że jeżeli ich żądanie nie zostanie spełnione to migrantów pozbędą się samodzielnie, a budynek spalą. Swój protest uzasadniali tym, że schronisko to powód wielu problemów w okolicy w tym m.in. przemytu narkotyków i handlu ludźmi. Przez cały czas trwania demonstracji migranci pozostawali wewnątrz, podczas gdy grupa obrońców schroniska starała się pertraktować i powstrzymać protestujących przez wkroczeniem do budynku.
Kilka dni wcześniej, rankiem 7 sierpnia, przy linii kolejowej niedaleko schroniska w Lacheria znaleziono ciało migranta z Gwatemali, Julio Fernanado Cardona Augustina. Zeznania świadków oraz obrażenia na ciele wskazały że ofiara była bita w głowę. Ponadto, kilka mieszkających w schronisku osób widziało jak policja aresztowała Cardona Augustina kilka godzin przed odnalezieniem go martwego. W wyniku prowadzonego śledztwa nie zatrzymano dotychczas żadnej osoby, która mogłaby mieć związek z tym zabójstwem. Sprawcy wciąż pozostają na wolności.
Prosimy o natychmiastowe wysyłanie apeli w języku hiszpańskim lub we własnym języku narodowym:
– Wyrażających zaniepokojenie o bezpieczeństwo pracowników, wolontariuszy i migrantów przebywających w schronisku San Juan Diego w Lecheria
– Nawołujących do natychmiastowego zagwarantowania bezpieczeństwa osobom przebywającym i pracującym w schronisku
– Nawołujących do wszczęcia pełnego i bezstronnego dochodzenia w sprawie morderstwa Julio Fernanda Cardona Augustina oraz do postawienia przed sądem sprawców tego czynu
– Przypominających władzom o ich zobowiązaniu do zagwarantowania obrońcom praw człowieka możliwości pełnego działania bez zagrożenia represjami (zgodnie z postanowieniami Deklaracji ONZ ws. Obrońcach Praw Człowieka z 1998 roku)
PROSIMY O WYSYŁANIE APELI DO 26 SIERPNIA 2011 ROKU DO:
Minister Spaw Wewnętrznych
Lic. José Francisco Blake Mora
Secretaría de Gobernación
Bucareli 99, 1er. piso, Col. Juárez
Delegación Cuauhtémoc
México D.F., C.P.06600, MÉXICO
Fax: (+52) 55 5093 3414
Email: [email protected]
Zwrot grzecznościowy: Szanowny Panie Ministrze/ Dear Minister/ Estimado Se-or Secretario
Gubernator Stanu Meksyk
Enrique Pe-a Nieto
Lerdo Poniente Numero 300,
Primer Piso, Puerta 216,
Palacio Del Poder Ejecutivo,
Colonia Centro, CP 50000
Toluca, Estado de México, México
Fax: (+52) 722 2760046
Email: [email protected]
Zwrot grzecznościowy: Szanowny Panie Gubernatorze/ Dear Governor/ Estimado Gobernador
Oraz o wysyłanie kopii do:
Albergue San Juan Diego
Cerrada de la Cruz # 15
Esquina con Av. 11 de Julio y Vías del ferrocarril
Col. Lecheria
CP 54680, Tultitlán
Estado de Mexico
México
INFORMACJA DODATKOWA:
Każdego roku setki tysięcy migrantów pochodzących z Ameryki Centralnej i Południowej próbują przedostać się przez Meksyk do Stanów Zjednoczonych. Wielu z nich jest zatrzymywanych przez władze Meksyku i odsyłanych z powrotem do ich kraju. Amnesty International wysłała do Meksyku misję w celu zbadania doniesień dotyczących łamania praw migrantów. Podczas wizyty zebrano informacje o tym że migranci przebywający w Meksyku są porywani przez gangi (również przy współpracy z lokalnymi urzędnikami) i pozbawieni jakiejkolwiek ochrony ze strony władz kraju, pomimo tego że te zapewniają że w pełni szanują i gwarantują prawa migrantów.
Podejmowanie działań na rzecz praw człowieka w Meksyku nie jest bezpieczne. W ostatnich latach dziesiątki obrońców praw człowieka było obiektem różnych gróźb, oszczerstw czy zastraszania oraz padało ofiarą maltretowania i pobicia. W szczególności dotyczyło to księży i pracowników schronisk dla migrantów. Te bowiem obok, udzielania pomocy doraźnej, odgrywają kluczową rolę w raportowaniu przypadków znęcania się przez funkcjonariuszy państwowych czy grupy przestępcze oraz zachęcają ofiary do dochodzenia swoich praw.
Amnesty International przygotowała film dokumentalny pt. “The Invisibles”, który opisuje ciężką sytuację migrantów z Ameryki Centralnej przedostających się do Meksyku. Film można obejrzeć na stronie: www.youtube.com/invisiblesfilms