PILNA AKCJA: MIGRANCI ZAGROŻENI MASOWYMI PORWANIAMI – Amnesty International

PILNA AKCJA: MIGRANCI ZAGROŻENI MASOWYMI PORWANIAMI

Życie pracowników schroniska w Tenosique w stanie Tabasco, południowy Meksyk, oraz przebywających tam migrantów jest zagrożone. 6 lipca, po otrzymaniu gróźb porwania, migranci zmuszeni byli uciec ze schroniska.

5 lipca młody człowiek twierdzący, że pochodzi z Hondurasu, pojawił się w schronisku dla imigrantów “72” (“La 72” Hogar Refugio para Personas Imigrantes) w Tenosique, w stanie Tabasco. Mężczyzna zapytał imigrantów przebywających w schronisku o ich liczbę, kto jest kierownikiem schroniska oraz kto posiada klucze do schroniska. Migranci nie odpowiedzieli na pytania mężczyzny. Po zadaniu tych pytań, młody mężczyzna poprosił osobę kierującą schroniskiem o podwiezienie do lokalnego Urzędu Imigracyjnego, twierdząc, że chce oddać się w ręce służb imigracyjnych i zostać deportowany z powrotem do swojego kraju. W drodze do Urzędu Imigracyjnego, mężczyzna powiedział pracownikowi schroniska, że migranci przebywający w schronisku zostaną porwani w nocy a następnie zeskoczył z motocykla, na którym jechali, i uciekł.

We wczesnych godzinach rannych 6 lipca, trzy furgonetki zaparkowały przed schroniskiem. Kilka osób wysiadło z furgonetek i bezskutecznie próbowało wejść do schroniska napierając na drzwi wejściowe. Migranci przebywający w schronisku uciekli tylnymi drzwiami i przeskoczyli przez ogrodzenie z tyłu schroniska.

Prosimy o wysyłanie apeli w języku hiszpański lub we własnym języku ojczystym, w których:

– wzywają Państwo władze do podjęcia natychmiastowej ochrony schroniska dla migrantów w Tenosique w celu zagwarantowania bezpieczeństwa pracownikom i imigrantom w schronisku;

– wzywają Państwo władze do zbadania ataków, gróźb i prób zastraszenia migrantów oraz pracowników prowadzących schronisko oraz wzywają Państwo o postawienie osób odpowiedzialnych za te działania przed sądem.

– wzywają Państwo Ministra Spraw Wewnętrznych do wdrożenia planu działań mającego na celu ochronę praw migrantów w drodze, w tym również do efektywnego przeprowadzenia dochodzenia i ścigania osób odpowiedzialnych za ten proceder, do ochrony zagrożonych imigrantów oraz do gromadzenia i publikowania ogólnokrajowych danych na temat tego procederu.

APELE PROSZĘ WYSYŁAĆ DO 19 SIERPNIA 2011 ROKU DO:

Ministra Spraw Wewnętrznych
Lic. José Francisco Blake Mora
Secretario de Gobernación
Bucareli 99, 1er. Piso, Col. Juárez
Delegación Cuauhtemoc
México DF, CP 06600
Fax: +52 55 50933414 (głosowa prośba o wybranie numeru wewnętrznego: proszę wybrać 32356)
Zwrot grzecznościowy: Szanowny Panie Ministrze

Gubernatora stanu Tabasco
Lic. Javier Duarte de Ochoa
Palacio de Gobierno,
Av. Enriquez S/N, Col. Centro,
CP 91000,
Xalapa, Veracruz, México.
Fax: +52 228 8418818
Email: javierduarte@veracruz.gob.mx
Zwrot grzecznościowy: Szanowny Panie Gubernatorze

Kopie do:
“La 72” Hogar Refugio para Personas Imigrantes
Calle S/N, Colonia Estación Nueva,
Tenosique, Tabasco
México

Proszę również wysyłać kopie do przedstawicieli dyplomatycznych akredytowanych w Państwa kraju.

Proszę skontaktować się z biurem sekcji w przypadku wysyłania apeli po powyższej dacie.

DODATKOWE INFORMACJE

Każdego roku setki tysięcy nielegalnych imigrantów (bez oficjalnych dokumentów podróżnych) próbuje przedostać się przez Meksyk z Ameryki Środkowej i Południowej do USA. Wielu z nich zostaje zatrzymanych przez meksykańskie służby imigracyjne i odesłanych do swoich krajów pochodzenia. Amnesty International ostatnio odwiedziło Meksyk w celu zbadania raportów na temat naruszeń praw człowieka w odniesieniu do tych osób. W trakcie wizyty Amnesty International stwierdziło, że wiele z tych osób zostało porwanych przez gangi, często za przyzwoleniem lokalnych urzędników. Bezkarność tych działań wobec imigrantów, którzy są wyjątkowo bezbronni, doprowadziła do natężenia procederu, pomimo zapewnień rządu o respektowaniu praw imigrantów.

Według raportu opracowanego przez Meksykańską Państwową Komisję ds. Praw Człowieka, w okresie sześciu miesięcy w 2010 roku w Meksyku zostało porwanych ponad 11 000 nielegalnych imigrantów.

Amnesty International nakręciło ostatnio film dokumentujący trudną sytuację imigrantów z Ameryki Środkowej podróżujących przez Meksyk, który mogą Państwo obejrzeć tutaj: www.youtube.com/invisiblesfilms

Żądamy natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!

Powiązany temat

Armenia/Azerbejdżan: Konflikt o Górski Karabach przyczyną wieloletniego cierpienia osób starszych – nowe raporty

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity