PILNA AKCJA NR 121/08 ? BIAŁORUŚ ? Tortury i inne formy znęcania się / obawa o zdrowie – Amnesty International

Amerykanin Emanuel Zeltser został zatrzymany po przylocie na Białoruś 12 marca. Jest przetrzymywany w areszcie służb bezpieczeństwa w Mińsku, gdzie, wedle słów jego prawnika, był przesłuchiwany i bity. Odmówiono mu także leków na cukrzycę i artretyzm, na które cierpi.

21 marca postawiono mu zarzut posługiwania się fałszywymi dokumentami. Przedstawicielom ambasady USA pozwolono odwiedzić go tylko dwukrotnie: 27 marca i 25 kwietnia. Po drugiej wizycie konsul Caroline Savage poinformowała, że stan zdrowia Emanuela Zeltsera pogorszył się: stracił wagę, był bardzo słaby, miał problemy z poruszaniem się i mówieniem. Powiedziała też, że Zeltser był 2 lub 3-krotnie pobity w areszcie.

Emanuel Zeltser cierpi na cukrzycę typu 2 i ciężką postać artretyzmu, na którą leczy się od ponad 15 lat. W liście do Prokuratora Generalnego Białorusi lekarz Zeltsera stwierdził, że bez dostępu do leków jego pacjent jest narażony na potworny i wyniszczający ból oraz nieodwracalne uszkodzenie organów wewnętrznych. Adwokat Zeltsera dostarczył potrzebne leki do aresztu, ale zdaniem rodziny zatrzymanego władze nie udostępniły ich jemu i jego stan zdrowia nadal się pogarsza.

TŁO WYDARZEŃ

Od czasu dojścia do władzy Aleksandra Łukaszenki sytuacja w zakresie praw człowieka na Białorusi stale się pogarsza.

Zdaniem Międzynarodowej Federacji Helsińskiej (IHF) warunki panujące w więzieniach na Białorusi często urągają standardom: cele są przepełnione, brudne, ze złą wentylacją i niewystarczającym wyposażeniem sanitarnym. Więźniowie zagrożeni są torturami i innymi formami znęcania się, mają zbyt małe racje żywnościowe i niekiedy odmawia im się niezbędnej opieki lekarskiej i leków.

Relacje między USA i Białorusią są ostatnio napięte z powodu nacisku USA na uwolnienie więźniów politycznych na Białorusi. W marcu i kwietniu Białoruś wydaliła amerykańskiego ambasadora i 10 innych amerykańskich dyplomatów w odpowiedzi na sankcje USA względem państwowego koncernu naftowo-chemicznego Belneftekhim, który dostarcza Białorusi 1/3 dochodów dewizowych. Białoruś zredukowała też swój personel w ambasadzie w Waszyngtonie.

Prosimy o niezwłoczne wysyłanie apeli w języku białoruskim, rosyjskim, angielskim lub ojczystym:
– wzywających władze do niezwłocznego zapewnienia Emanuelowi Zeltserowi leków przepisanych mu przez lekarza i dostarczonych do aresztu przez jego adwokata;
– wzywających władze do niezwłocznego przeprowadzenia niezależnego śledztwa w sprawie doniesień, że Emanuel Zeltser był torturowany lub w jakikolwiek inny sposób maltretowany oraz do postawienia osób odpowiedzialnych za to przed sądem;
– wzywających władze do zagwarantowania, że Emanuel Zeltser nie będzie w przyszłości torturowany oraz że będzie miał regularny dostęp do przedstawicieli konsularnych USA, prawników i opieki medycznej.

ADRESACI APELI:

ul. Wiertnicza 58
tel./fax (0-22) 742 09 80
e-mail: poland@belembassy.org

W przypadku wysyłania apeli po 18 czerwca prosimy o uprzedni kontakt z Zespołem Pilnych Akcji (pilneakc@amnesty.org.pl).

Tłumaczenie: Marcin Natorski
Oryginał akcji ukazał się 7 maja