Pilna Akcja: Ośmiu aktywistów zatrzymanych w Bahrajnie – Amnesty International

Pilna Akcja: Ośmiu aktywistów zatrzymanych w Bahrajnie

Ośmiu prominentnych działaczy opozycji zostało zatrzymanych w Bahrainie po tym, jak służby bezpieczeństwa, przy wsparciu wojsk Arabii Saudyjskiej, użyły siły przeciwko protestantom uczestniczącym w demonstracjach antyrządowych.

16 marca zginęło sześciu uczestników protestu, a setki osób zostało rannych. Amnesty International uważa, że zatrzymani są więźniami sumienia i nawołuje do ich natychmiastowego i bezwarunkowego zwolnienia. Osoby te mogą być również narażone na tortury.

Hassan Mshaima, Dr Abdel-Jalil al-Singace, Abdel-Wahab Hussain, Sa-eed al-Nuri, Ibrahim Sharif, Abdel-Hadi al-Mukhodher i Hassan al-Haddad zostali aresztowani we wczesnych godzinach rannych 17 marca. Doktor Ali al-Ekri został aresztowany w późniejszych godzinach tego samego dnia. Władze nie poinformowały gdzie przetrzymywani są więźniowie dlatego Amnesty International obawia się o ich bezpieczeństwo. Czterech  z ośmiu aresztowanych należy do grupy opozycjonistów już raz zatrzymanych w 2010 roku i uważa się, że część z nich była torturowana i źle traktowana podczas pobytu w areszcie.

Raporty mówią, że ośmiu działaczy zostało aresztowanych przez połączone siły bahrajńskich i saudyjskich służb bezpieczeństwa, które nie przedstawiły zatrzymanym oficjalnych nakazów aresztowań. Krewny doktora Abdela-Jalila al-Singace powiedział pracownikom  Amnesty International, że członkowie służby bezpieczeństwa rozbili drzwi wejściowe do domu doktora, wtargnęli do środka i siłą wyciągnęli go z sypialni, bez udzielenia informacji, dlaczego go zabierają. Członkowie sił bezpieczeństwa zachowywali się w sposób agresywny w stosunku do jego żony i córki, kiedy te zaczęły sprzeciwiać się. Również jego laptop i telefon komórkowy zostały zabrane.

Aresztowania nastąpiły na skutek eskalacji napięć i przemocy w Bahrajnie. 15 marca dwóch protestujących zostało zabitych w Sitrze podczas starć ze służbą bezpieczeństwa, która następnie zaatakowała protestujących przy wejściu do szpitala w Sitrze i uniemożliwiła rannym dotarcie do służb medycznych. Następnego dnia, 16 marca, sześć osób, w tym dwóch przedstawicieli służby bezpieczeństwa, zostało zabitych podczas zamieszek pomiędzy bahrajńskimi i arabskimi służbami bezpieczeństwa i protestującymi. Jeden ze świadków poinformował Amnesty International, że 10 uczestników demonstracji zostało rannych w dzielnicy al-Qadim wskutek użycia przez służby bezpieczeństwa ostrej amunicji. Jednocześnie służby atakowały protestujących w wielu dzielnicach Manamy, zwłaszcza w rejonach szyickich i we wsiach położonych blisko stolicy. 16 marca służby otoczyły główny szpital Manamy, al-Salmaniya, blokując dostęp ludności do usług medycznych oraz uniemożliwiając około 100 osobom z personelu medycznego wyjście z budynku.

PROSIMY O WYSŁANIE APELU  w języku arabskim lub angielskim:

• Prosimy o wyrażenie niepokoju  z powodu zatrzymania ośmiu aktywistów – Hassana Mshaima-, Dr -Abdela-Jalil al-Singace, -Abdela-Wahaba Hussaina, Sa-eeda al-Nuri, Ibrahima Sharif, -Abdela-Hadi al-Mukhodhera, Hassana al-Haddad i Dr -Ali al–Ekri – którzy są więźniami sumienia i aresztowani zostali z powodu tego, że skorzystali z prawa do wolności słowa i innych podstawowych praw człowieka;
  • Prosimy o wywieranie nacisku na władze, aby uwolniły zatrzymanych jak najszybciej bez stawiania warunków, i aby uchroniły ich przed torturami oraz innymi formami złego traktowania;
  • Prosimy o wywieranie nacisku na władze, aby rozpoczęły natychmiastowe, szczegółowe oraz niezależne śledztwo dotyczące śmierci protestujących, które mają miejsce od 14 lutego. Prosimy o wywieranie nacisku na władze, aby zrobiły wszystko co w ich mocy, aby osoby odpowiedzialne za użycie siły zostały odpowiednio ukarane.
  • Prosimy o wywarcie nacisku na władze, aby zaczęły respektować prawo do wolności słowa, przemieszczania się  i zebrań w Bahrajnie, z uwzględnieniem prawa do pokojowego protestu.

PROSIMY O WYSŁANIE APELU DO 29 KWIETNIA 2011 DO:

Króla
Shaikh Hamad bin -Issa Al Khalifa
Office of His Majesty the King
P.O. Box 555
Rifa-a Palace, al-Manama, Bahrain
Fax: +973 17664587
Tyuł: Your Majesty (Wasza Królewska Mość)

Premiera
Prince Khalifa bin Salman Al Khalifa
Prime Minister
Office of the Prime Minister