PILNA AKCJA: Obawy o zdrowie sudańskiego aktywisty – Amnesty International

PILNA AKCJA: Obawy o zdrowie sudańskiego aktywisty

Ponad dziesięć miesięcy po aresztowaniu, aktywista sudański Bushra Gamar Hussein Rahma nadal przebywa w więzieniu bez procesu, pozbawiony dostępu do adwokata. Stan jego zdrowia jest zły i pogarsza się, mimo to nie umożliwiono mu również spotkania z lekarzem.

Bushra Gamar Hussein Rahma został zatrzymany bez postawienia zarzutów czy rozpoczęcia procesu, w Chartumie, stolicy Sudanu,  25 lipca 2011. Przebywa obecnie w bloku ogólnym więzienia Kobar w północnym Chartumie, gdzie umieszczono go w styczniu decyzją Prokuratora Generalnego. Władze odmawiają mu dostępu do adwokata, a rodzina widziała się z nim po raz ostatni 25 marca 2012. Według niepotwierdzonych informacji poddawano go torturom oraz innym formom okrutnego traktowania.

Bushra Gamar Hussein Rahma cierpi na astmę i chorobę serca. W więzieniu zapadł również na szereg innych schorzeń, w tym wypadnięcie dysku. Przyczyną pogarszającego się stanu jego zdrowia są złe warunki w więzieniu oraz  dwukrotny strajk głodowy, podjęty we wrześniu i październiku 2011. Pomimo chorób Bushra Gamar Hussein Rahma nie otrzymuje odpowiedniej opieki medycznej i nie miał możliwości spotkania z lekarzem. Pozostawione bez leczenia jego schorzenia są niezwykle groźne.

Bushra Gamar Hussein Rahma jest technikiem rentgenologiem i założycielem HUDO – organizacji rozwoju i praw człowieka w prowincji Południowy Kordofan, skąd pochodzi. Wcześniej był dyrektorem sudańskiej organizacji rozwoju społecznego SUDO w regionie Darfur, oraz członkiem Ludowego Ruchu Wyzwolenia SPLM w Darfurze od roku  2006 do 2008. Pochodzi z ludu Nuba, licznej grupy etnicznej Południowego Kordofanu.

Prosimy o pilne pisanie apeli w językach arabskim, angielskim lub własnym:

– Wzywających władze do bezzwłocznego umożliwienia Bushrze Gamar Hussein Rahma kontaktu z adwokatem i rodziną oraz zapewnienie mu opieki medycznej;

– Wzywających władze do zapewnienia Bushrze Gamar Hussein Rahma ochrony przed torturami i innymi formami okrutnego traktowania oraz wszczęcia dochodzenia w sprawie domniemanych tortur;

– Wzywających władze do oskarżenia Bushry Gamar Hussein Rahma o uznane przestępstwo lub uwolnienia go;

APELE PROSIMY WYSYŁAĆ DO 22 LIPCA 2012 NA ADRES:

Prezydent

fax + 49 30 894 09 693
e-mail: poststelle@sudan-embassy.de  Internet: www.sudan-embassy.de

INFORMACJE DODATKOWE

Aresztowanie i uwięzienie Bushry Gamar Hussein Rahma zbiegło się z innymi przeprowadzonymi przez władze sudańskie zatrzymaniami intelektualistów, aktywistów i osób uważanych za członków ruchu SPLM w Sudanie Północnym. Konflikt zbrojny trwa w Południowym Kordofanie od czerwca 2011, między siłami rządowymi oraz zbrojnym ugrupowaniem opozycyjnym SPLM-N, którego członkami w Południowym Kordofanie są przede wszystkim Nuba. Od tego czasu władze dokonywały wielu aresztowań członków SPLM-N, osób uważanych za członków SPLM-N oraz osób pochodzących z ludu Nuba, który władze uznają za zwolenników SPLM-N. Więzienie bez procesu, zarzutów, kontaktu z adwokatem i rodzina jest normą.

Sytuacja w Południowym Kordofanie, w tym sytuacja ludu Nuba, była przedmiotem spotkań i projekcji podczas Life Festival 2012:

www.lifefestival.pl

Żądamy natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity

Powiązany temat

Izrael/OTP: Rośnie liczba bezprawnych zabójstw i innych przestępstw. Apartheid Izraela wobec Palestyńczyków musi się skończyć