PILNA AKCJA PERU: Podjęto kroki w sprawie dialogu po zamieszkach – Amnesty International

PILNA AKCJA PERU: Podjęto kroki w sprawie dialogu po zamieszkach

Od czasu brutalnych zamieszek które miały miejsce 5-6 czerwca w Bagua w Amazonii, władze podjęły odpowiednie kroki w celu podjęcia dialogu z miejscową ludnością oraz otwarły dochodzenie w sprawie śmierci co najmniej 14 policjantów oraz 10 demonstrantów. Jednakże pozostaje sprawa dotyczące nadmiernego użycia siły, tortur, złego traktowania zatrzymanych oraz niewystarczającej pomocy prawnej.

Delegacja Amnesty International odwiedzi Peru w terminie 12 – 25 lipca w celu oceny obecnej sytuacji. Po tej wizycie, pojawią się nowe informacje oraz wytyczne dotyczące akcji. Bardzo dziękujemy wszystkim którzy nas wspierali. W obecnej chwili nie ma potrzeby akcji

LINK do Pilnej Akcji: https://amnesty.org.pl/no_cache/archiwum/aktualnosci-strona-artykulu/article/6628/85/neste/1.html

Tłumaczenie: Aleksandra Adamczyk
Redakcja: Mirona Maria Klorek