PILNA AKCJA: Pierwszy w tym roku wyrok śmierci na Białorusi.

Na śmierć skazany został 21-letni Białorusin, Siarhei Ivanou. Jest pierwszą osobą, jaka usłyszała wyrok śmierci w tym roku.

Siarhei Ivanou, lat 21, skazany został 18 marca przez sąd rejonowy w Homlu za zabójstwo 19-letniej kobiety w sierpniu 2013. Sąd uznał go winnym „zabójstwa ze szczególnym okrucieństwem”, „chuligaństwa z użyciem przemocy”, włamania oraz kradzieży. W opinii komisji śledczej Siarhei Ivanou był pod wpływem alkoholu i środków psychotropowych gdy dopuścił się brutalnego pobicia i gwałtu na młodej kobiecie, która zmarła następnie wskutek odniesionych obrażeń. Siarhei Ivanou został również uznany winnym kradzieży jej rzeczy osobistych.

Proces odbywał się przy drzwiach zamkniętych a oskarżonego reprezentował obrońca z urzędu. Skazanemu przysługuje prawo do odwołania.

Białoruś jest ostatnim krajem europejskim gdzie nadal stosowana jest kara śmierci.

Prosimy o pilne wysyłanie apeli w języku białoruskim, rosyjskim lub własnym:
– Wzywających Prezydenta Łukaszenkę do wstrzymania planowanych egzekucji oraz zamiany wyroku śmierci wydanego na Siarheia Ivanou oraz innych skazanych na śmierć na Białorusi;

– Wzywających Prezydenta Łukaszenkę do niezwłocznego wprowadzenia moratorium na wykonywanie kary śmierci z możliwością jej całkowitego zniesienia;

– Wzywających go do zapewnienia, że publikowane będą aktualne informacje o stosowaniu kary śmierci na Białorusi a rodziny i adwokaci skazanych otrzymają dostęp do skazanych oraz do informacji o ich sprawach.

Apele prosimy wysyłać do dnia 4 maja 2015 na adres:

Prezydent
Alyaksandr Lukashenka
Vul. Karla Marksa 38
220016
Minsk, Belarus
Fax: +375 17 226 06 10
Email: contact@president.gov.by

Zwrot grzecznościowy: Szanowny Panie Prezydencie / Dear President Lukashenka

Prokurator Generalny
Alyaksandr Kaniuk
Vul. Internatsianalnaya 22
220050
Minsk, Belarus
Fax: +375 17 226 42 52 (należy poprosić o faks)
Email: info@prokuratura.gov.by

Zwrot grzecznościowy: Szanowny Panie Prokuratorze / Dear Prosecutor General

Z kopią na adres:
Ambasada Republiki Białorusi w Polsce
ul. Wiertnicza 58
faks: (22) 742 0980
email: poland@mfa.gov.by

Informacje DODATKOWE

Na Białorusi wyroki śmierci są często wydawane na podstawie nieuczciwych procesów, w oparciu o wymuszone przyznanie się do winy. Egzekucje wykonywane są w ścisłej tajemnicy, bez wcześniejszego powiadomienia samych skazanych, ich rodzin i przedstawicieli sądowych. Władze nie przekazują krewnym ciał skazanych ani informacji o miejscu ich pochówku. Egzekucje wykonywane są pomimo wniosków Komisji Praw Człowieka ONZ o odstąpienie od ich wykonywania. Komisja Praw Człowieka wraz z szeregiem innych organizacji wskazuje na fakt, że kara śmierci na Białorusi wykonywana jest z pogwałceniem praw człowieka skazanych oraz ich rodzin.

Ponadto, nie publikując kompletnych danych na temat kary śmierci, obejmujących liczbę wydanych wyroków i wykonanych egzekucji władze uniemożliwiają debatę publiczną w tym zakresie oraz ewentualne działania w kierunku odstąpienia od tej formy kary. Odebranie ludzkiego życia przez władze państwa jest jednym z najbardziej okrutnych działań, jakich państwo może dokonać. Z tego względu jest szczególnie istotne, aby tak surowa kara mogła być poddana publicznej analizie i debacie.

Amnesty International sprzeciwia się karze śmierci we wszystkich przypadkach, bez względu na okoliczności. Jest ona pogwałceniem prawa do życia, ujętego w Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka. Stanowi najbardziej okrutną, nieludzką i poniżającą formę kary.

Zachęcamy również do podpisywania petycji Wypisz Karę Śmierci z Białorusi: amnesty.org.pl/index.php

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Sprawiedliwość dla Seńcowa i Kolczenki!