PILNA AKCJA: Sudańskiej prawniczce grożą tortury! – Amnesty International

PILNA AKCJA: Sudańskiej prawniczce grożą tortury!

Aktywistka praw człowieka, sudańska prawniczka Asma Ahmed, przebywa w więzieniu, w całkowitej izolacji od 4 maja. Nie postawiono jej żadnych zarzutów. Grożą jej tortury i inne formy okrutnego traktowania.
Zniszczenia wojenne, Nil Błekitny, Sudan.

Informacja zaktualizowana 27 maja 2013. Agenci sudańskiej Krajowej Służby Bezpieczeństwa (NSS) zjawili się w domu Asmy Ahmed w Chartumie 2 maja w godzinach porannych, kiedy nie było jej w domu. Jeszcze tego samego dnia agenci zjawili się powtórnie, pytali gdzie Asma przebywa i żądali, aby natychmiast zgłosiła się na posterunek. Asma Ahmed udała się do biura NSS Chartum Północ 4 maja. Od tego czasu nie ma z nią żadnego kontaktu. Grożą jej tortury i inne formy okrutnego traktowania.

Asma Ahmed, lat 39, jest prawniczką i członkinią zdelegalizowanej partii politycznej, Sudańskiego Ludowego Ruchu Wyzwolenia – Północ (SPLM-N). Jest aktywistką praw człowieka, broniła przed sądem więźniów politycznych i więźniów sumienia, w tym również w 2012 roku bardzo znaną obrończynię praw człowieka, Jalilę Khamis Koko. Asma Ahmed choruje na cukrzycę, wymaga leczenia i specjalnej diety.

Prosimy o pilne wysyłanie apeli w języku angielskim, arabskim lub własnym:

– Wzywających władze do oskarżenia Asmy Ahmed o powszechnie uznane przestępstwo lub jej natychmiastowego uwolnienia;

– Wzywających władze do zapewnienia Asmie Ahmed ochrony przed torturami i innymi formami okrutnego traktowania;

– Wzywających władze do zapewnienia jej niezwłocznie dostępu do opieki medycznej, kontaktu z adwokatem oraz z rodziną.

APELE PROSIMY WYSYŁAĆ DO DNIA 22 CZERWCA 2013 NA WYBRANY ADRES. KONIECZNIE TRZEBA WYSYŁAĆ KOPIĘ LISTU NA ADRES AMBASADY SUDANU W BERLINIE ZE WZGLĘDU NA MOŻLIWOŚĆ ISTNIENIA EMBARGA NA PRZEWÓZ PRZESYŁEK DO SUDANU:

Przykładowy apel do pobrania u dołu strony.

Prezydent

Khartoum,

Sudan

Zwrot grzecznościowy: Szanowny Panie Ministrze / Your Excellency

UWAGA: Jak dowiadujemy się od naszych aktywistów, Poczta Polska nie obsługuje wielu adresów w Sudanie. Listy tradycyjne najlepiej zatem kierować na adres ambasady w Berlinie. Adresat zostanie powiadomiony o treści tak otrzymanej przesyłki przez własne służby dyplomatyczne.

Sudan nie posiada w Polsce placówek dyplomatycznych. Najbliższa placówka znajduje się w Berlinie:

Ambasada Republiki Sudanu
Kurfürstendamm 151, D-10709 Berlin
tel.
fax + 49 30 894 09 693
e-mail: poststelle(at)sudan-embassy.de

Internet: www.sudan-embassy.de

INFORMACJE DODATKOWE

Sudańskie prowincje Południowy Kordofan i Nil Błekitny od 2011 roku są areną walk między siłami rządowymi a opozycją  zbrojną – Sudan People’s Liberation Army – North (SPLA-N). Z chwilą rozpoczęcia konfliktu zbrojnego władze zdelegalizowały również partię SPLM-N, skrzydło polityczne SPLA-N, oraz aresztowały dziesiątki faktycznych lub domniemanych członków partii. Większość zatrzymanych przetrzymywano w całkowitej izolacji bez stawiania zarzutów. Od początku maja władze prowadzą nową falę aresztowań faktycznych i domniemanych członków SPLM-N.

Na przestrzeni ostatnich lat Amnesty International udokumentowała liczne przypadki tortur i innych form okrutnego traktowania dokonywanych przez NSS, obejmujących pobicia pałkami, gumowym wężem i pięściami; pozostawianie zatrzymanych w palącym słońcu na wiele dni, pozbawienie żywności, wody i snu oraz wymuszone pozycje stresowe. Uwięzione kobiety stają się często ofiarami przemocy na tle seksualnym, w tym gwałtów.

Pilne Akcje związane z sytuacją w Sudanie:

Sudan: Cywile opowiadają o horrorze bombardowań w Południowym Kordofanie – http://alturl.com/nf3uv

PILNA AKCJA: Obawy o zdrowie sudańskiego aktywisty – http://alturl.com/gbujp

Sudan Południowy: Dostawy broni w rejon zapomnianego konfliktu powodują naruszenia praw człowieka – http://alturl.com/9x5yg

Więcej o aktywistce sudańskiej Jalili Khamis Koko:

DOBRA WIADOMOŚĆ: Sudan uwolnił więźniarkę sumienia – http://alturl.com/9e9sn

Sytuacja w Południowym Kordofanie była przedmiotem spotkań i projekcji podczas Life Festival 2012:

Amnesty International na Life Festival 2012 – http://alturl.com/om6tu

NIE dla rozlewu krwi w Iranie

Powiązany temat

Iran: Społeczność międzynarodowa musi pilnie podjąć odpowiednie kroki w obliczu brutalnego tłumienia demonstracji po śmierci Mahsy Amini

Powiązany temat