PILNA AKCJA: SYRYJSKI AKTYWISTA UWOLNIONY – Amnesty International

PILNA AKCJA: SYRYJSKI AKTYWISTA UWOLNIONY

Amjad Baiazy, syryjski aktywista społeczny, został 1 lipca zwolniony z aresztu za kaucją. Postawiono mu zarzuty, obecnie czeka na rozprawę.

Amjad Baiazy is a Syrian human rights activist who was arrested and detained by Security forces when trying to depart Syria for the UK.

12 maja Amjad Baiazy został aresztowany na syryjskim Międzynarodowym Lotnisku w Damaszku. Siły Bezpieczeństwa przetrzymywały go w odosobnieniu podczas jego pierwszych miesięcy w areszcie. 12 czerwca przeniesiono go do więzienia Adra na przedmieściach Damaszku, gdzie przebywał aż do uwolnienia. Od 25 czerwca Amjad Baiazy i inni więźniowie polityczni uczestniczyli w strajku głodowym, protestując przeciwko ich złemu traktowaniu i więzieniu, pomimo ogłoszonej cztery dni wcześniej przez rząd amnestii.

Amjad Baiazy został oskarżony o “głoszenie fałszywych wiadomości, które mogłyby osłabić morale narodu syryjskiego” (Art.286. Syryjskiego Kodeksu Karnego), “osłabianie uczuć przynależności obywateli do narodu” (Art. 285.) oraz “wstąpienie do międzynarodowej organizacji politycznej lub społecznej bez oficjalnego zezwolenia” (Art. 288.). Obecnie przebywa z rodziną, czekając na decyzję prokuratora co do dalszego postępowania w jego sprawie.
Amnesty International dowiedziała się, że Amjad Baiazy był poddawany torturom i okrutnemu traktowaniu podczas pierwszego miesiąca przebywania w areszcie.

Dziękujemy wszystkim, którzy podjęli działanie w sprawie Amjada Baiazy. Obecnie nie musimy wysyłać kolejnych apeli, ale Amnesty International będzie nadal obserwować tę sprawę.

Powiązany temat

“Nie odbierzecie nam wspomnień” najlepszym filmem o prawach człowieka na festiwalu Millennium Docs Against Gravity!

Powiązany temat

Izrael/OTP: Rośnie liczba bezprawnych zabójstw i innych przestępstw. Apartheid Izraela wobec Palestyńczyków musi się skończyć

Powiązany temat

Materiał edukacyjny „Twój głos ma MOC! Młodzi ludzie bronią praw człowieka”