Pilna Akcja Uzbekistan: więzień sumienia w stanie krytycznym – Amnesty International

Pilna Akcja Uzbekistan: więzień sumienia w stanie krytycznym

Według relacji żony Kholzhigitova choruje on na cukrzycę i ma wysokie ciśnienie krwi, a jego prawa ręka i prawa noga są sparaliżowane do tego stopnia, że współwięźniowie muszą go nosić. Poza tym stracił już 31 z 32 zębów, przez co nie może gryźć i schudł 40 kg. Opowiadał, że kiedy próbował się poskarżyć na złe traktowanie, został pobity i grożono mu umieszczeniem w szpitalu psychiatrycznym. Odwiedzająca go 23 lipca żona zauważyła, że był blady i słaby, a prawą ręką i prawą nogą, na których skóra poczerniała, mógł ledwo poruszać. W sierpniu stan jego zdrowia nadal się pogarszał i jego rodzina i koledzy obawiają się o jego życie.
W 2005 roku Norboi Kholzhigitov, który bronił praw rolników ze swojej wioski w regionie Samarkandy, został skazany na 10 lat więzienia. Uważa się, że oskarżenia zostały sfabrykowane, aby ukarać go za jego działania na rzecz praw człowieka. Uznano go winnym -pomówienia-, -wykroczeń przeciwko  państwu- oraz -oszustwa-. Został wysłany do koloni karnej w Karshi, mieście na południu Uzbekistanu. Jego żona i koledzy twierdzą, że stan jego zdrowia zdecydowanie się pogorszył w czasie jego pobytu w więzieniu ze względu na brak dostępu do odpowiednich leków i efektywnego leczenia oraz złe warunki panujące w więzieniu.
Prosimy o niezwłoczne wysyłanie apeli w języku uzbeckim, rosyjskim lub Państwa ojczystym:
– wzywających władze do natychmiastowego zapewnienia Norboiowi Kholzhigitovowi odpowiedniego i efektywnego leczenia;
– wzywających do natychmiastowego i bezwarunkowego uwolnienia Norboia Kholzhigitova, gdyż jest on więźniem sumienia.
ADRESACI APELI:
Prezydent / President
Islom Abduganiyevich Karimov / —— ————- ——–
ul. Uzbekistanskaya 43
700163 g. Tashkent
Fax: +99871 139 53 25
E-mail: presidents_office@press-service.uzNagłówek: Szanowny Panie Prezydencie Karimov / Dear President Karimov
Szef Wydziału Więziennictwa w Ministerstwie Spraw Wewnętrznych / Head of the Directorate of Execution of Sentences, Ministry of Internal Affairs
Abdukarim Shadiev
Ferganskoe shosse 25
70005 g. Tashkent
Fax: +99871 191 6835
e-mail: mdv@mdv.uz; info@mdv.uzNagłówek: Szanowny Panie Ministrze / Dear Minister
KOPIE POWINNI OTRZYMAĆ:
Prokurator Generalny Republiki Uzbekistanu / General Procurator of the Republic of Uzbekistan
Rashidzhan Kodirov
Prokuratura Respubliki Uzbekistan
ul. Gulyamowa 66
700047 g. Tashkent
Fax: +99817 133 3917/ 133 7368
E-mail: prokuratura@lawyer.uzNagłówek: Szanowny Panie Prokuratorze Generalny / Dear Prosecutor General
Ambasada Republiki Uzbekistanu
ul. Kraski 21
02-804 Warszawa
Faks: 022 894 62 31info@uzbekistan.pl Apele prosimy wysyłać najpóźniej do 21 października.
Pilna akcja nr 238/09 z 10 września 2009 r.
Indeks AI: EUR 62/003/2009 (po kliknięciu na indeks dostęp do oryginału angielskiego i rosyjskiego)
Tłumaczenie: Agata Basińska
Korekta i redakcja: Marcin Natorski