PILNA AKCJA:Uprowadzony syryjski aktywista narażony na tortury – Amnesty International

PILNA AKCJA:Uprowadzony syryjski aktywista narażony na tortury

Nieznana grupa, związana prawdopodobnie z syryjskimi władzami, 10 stycznia 2012 uprowadziła proreformatorskiego aktywistę Georga Moubayeda, który jest aktualnie przetrzymywany w nieznanej lokalizacji. W dniu 12 stycznia Georges zadzwonił do rodziny informując ich, że został postrzelony w nogę i że jego porywacze domagają się okupu w zamian za jego uwolnienie. Grożą mu tortury i maltretowanie.

Georges-MoubayedGeorges Moubayed, jubiler, lat 62, został uprowadzony po tym jak wyszedł z domu znajdującym się w dzielnicy Jaramana, w Damaszku. Brał udział w proreformatorskich demonstracjach, które promował przez Facebooka. Dodatkowo ofiarował pomoc oraz wspomagał finansowo rodziny aktywistów, którzy zmarli w wyniku protestów i zamieszek. Dwa dni po uprowadzeniu zadzwonił do swojej córki mieszkającej we Francji, mówiąc że został porwany i postrzelony w nogę. Następnie porywacze zażądali za jego uwolnienie okupu w wysokości 30 milionów funtów syryjskich (około $ 600,000).

Od początku protestów w marcu zeszłego roku tysiące proreformatorskich aktywistów zostało zatrzymanych przez służby bezpieczeństwa oraz członków prorządowych gangów – shabiha. Tortury oraz inne metody okrutnego traktowania są szeroko rozpowszechnione, a w aresztach zmarło co najmniej 235 osób.

Prosimy o bezzwłoczne wysyłanie apeli w języku arabskim, angielskim, francuskim lub ojczystym:

– Wyrażając zaniepokojenie tym, że Georges Moubayed jest przetrzymywany w nieznanej lokalizacji przez grupę najprawdopodobniej powiązaną z rządem oraz tym, że grożą mu tortury, maltretowanie, a nawet śmierć;

– Wzywając syryjskie władze do zapewnienia, że Georges Moubayed zostanie niezwłocznie uwolniony, otrzyma niezbędną opiekę medyczną oraz będzie mógł bezpiecznie wrócić do domu;

– Wzywając syryjskie władze do zagwarantowania, że wszystkie ataki skierowane przeciw proreformatorskim aktywistom zostaną dokładnie zbadane i że winni zostaną pociągnięci do odpowiedzialności.

PROSIMY O WYSYŁANIE APELI DO 1 MARCA 2012 NA ADRES:

Prezydent
Bashar al-Assad

Presidential Palace
al – Rashid Street

Minister Spraw Wewnętrznych
Generał Mohamad Ibrahim al-Shaar

Ministerstwo Spraw Wewnętrznych
Abd al- Rahman Shahbandar Street

Minister Spraw Zagranicznych
Walid al- Mu-allim

Ministerstwo Spraw Zagranicznych
al – Rashid Street
Fax: +963 11 214 6251/6252/6253
Zwrot grzecznościowy: Wasza Ekscelencjo

Prosimy również o wysyłanie kopii do akredytowanych organów dyplomatycznych we własnym kraju:

Ambasada Arabskiej Republiki Syrii, ul. Goszczyńskiego 30, 02-610 Warszawa, fax: (22) 8491847

W przypadku wysyłania apeli po wskazanym terminie prosimy o kontakt z własną sekcją lokalną.

INFORMACJE DODATKOWE

Demonstracje proreformatorskie w Syrii rozpoczęły się w lutym 2011, a w połowie marca przekształciły się w masowe protesty, na które władze Syrii zareagowały w szczególnie brutalny sposób. Amnesty International otrzymało listę ponad 4600 nazwisk osób, które zostały zabite lub zmarły w trakcie lub w wyniku tych protestów oraz zamieszek. Wiele osób uznaje się za zastrzelone przez służby bezpieczeństwa, które używała ostrej amunicji wobec pokojowych demonstrantów lub wobec osób biorących udział w pogrzebach zabitych. Niektórzy członkowie służb bezpieczeństwa zostali również zabici, część przez zbuntowanych członków armii, część przez obywateli, którzy podnieśli broń przeciwko rządowi.

Tysiące osób zostało aresztowanych, z czego wielu przetrzymywano w całkowitej izolacji w nieznanych lokalizacjach, gdzie powszechnie stosuje się tortury i inne formy znęcania się nad zatrzymanymi. Od 1 kwietnia 2011 roku, co najmniej 235 osób zmarło w aresztach w wysoce podejrzanych okolicznościach.

Oprócz Agencji Bezpieczeństwa oraz Wywiadu, rząd syryjski posiada jeszcze inne, bardziej tajne, nieumundurowane grupy, które często zajmują się uprowadzeniami, zabójstwami oraz innymi nadużyciami. Grupy te w sposób wyraźny współpracują z urzędnikami państwowymi i otrzymują od nich zgodę na powyższe działania. Amnesty International otrzymywało doniesienia w sprawie uzbrojonych osobników, którzy w celu wymuszenia poparcia dla rządu zastraszali, maltretowali, a w wielu przypadkach również zabijali ludzi.

Uwolnijmy zaginione i więzione osoby w Xinjiang w Chinach

Powiązany temat

Izrael/OTP: Rośnie liczba bezprawnych zabójstw i innych przestępstw. Apartheid Izraela wobec Palestyńczyków musi się skończyć

Informacja o próbach kontaktu z przedstawicielami Straży Granicznej i MSWiA