Pióro Nadziei 2020: rusza zbieranie kandydatur!

Amnesty International po raz 19. przyzna nagrodę Pióro Nadziei osobie, której praca w ciągu minionych 12 miesięcy przyczyniła się do pozytywnej zmiany w zakresie praw człowieka. Do udziału w konkursie zgłaszać można kandydatury dziennikarzy, blogerów, pisarzy i innych osób związanych z mediami.

Szukamy osoby, która ze szczególną uważnością i rzetelnością przedstawia otaczającą nas rzeczywistość, a relacjonując zdarzenia zwraca uwagę na aspekt praw człowieka – mówi Draginja Nadaždin, dyrektorka Amnesty International w Polsce. – Chcemy nagradzać nie tylko osoby, które cenimy za warsztat, ale także za to, że swoją pracą niosą nadzieję na bardziej sprawiedliwy świat – dodaje.

Kandydatów i kandydatki do nagrody mogą zgłaszać osoby indywidualne, redakcje, organizacje pozarządowe lub firmy do godziny 23:59 25 stycznia br., posługując się zamieszczonym poniżej formularzem lub przesyłając wiadomość bezpośrednio na adres: rzecznik@amnesty.org.pl.

Osobę, która otrzyma statuetkę Pióro Nadziei, z nadesłanych zgłoszeń wybierze jury, z ramienia Amnesty International: Draginja Nadaždin i Witold Klaus, członek Rady Programowej Stowarzyszenia oraz zewnętrzne ekspertki: Ewa Ewart i Agata Kowalska, laureatki nagrody w ubiegłych latach.

Nagrodę Pióro Nadziei 2019 otrzymali Tomasz i Marek Sekielscy.
W związku z jubileuszem 30-lecia Amnesty International w Polsce przyznana została także nagroda specjalna za całokształt pracy w mediach na rzecz praw człowieka. Statuetka została wręczona Ewie Ewart.

Wkrótce więcej informacji o tegorocznej edycji!

Regulamin nagrody >>>