Pióro Nadziei edycja 2018: ruszyły zgłoszenia

Statuetkę Pióro Nadziei otrzyma osoba, której praca medialna przyczynia się do pozytywnej zmiany na rzecz przestrzegania praw człowieka. Uroczyste wręczenie nagrody odbędzie się 8 grudnia podczas finału Maratonu Pisania Listów w Warszawie.

Kandydatów i kandydatki do nagrody mogą zgłaszać osoby indywidualne, redakcje, organizacje pozarządowe lub firmy. Na zgłoszenia kandydatur wraz z krótkim uzasadnieniem czekamy do 5 listopada pod adresem: rzecznik@amnesty.org.pl.

Spośród przesłanych zgłoszeń Amnesty International wybierze osoby nominowane do nagrody, a nazwisko wytypowanego z tego grona zwycięzcy zostanie ogłoszone najpóźniej na tydzień przed jej wręczeniem. W skład jury konkursowego wejdą Draginja Nadaždin, dyrektorka Amnesty International w Polsce, członkowie i członkinie Rady Programowej Stowarzyszenia oraz Ewa Siedlecka, laureatka nagrody specjalnej Amnesty International za całokształt pracy dziennikarskiej na rzecz praw człowieka w roku 2011.

Od 2002 roku Amnesty International wręczało Pióro Nadziei za najlepszy tekst o prawach człowieka opublikowany w języku polskim w prasie lub Internecie. Od 2015 r. zmieniono formułę nagrody. Nagradzane są osoby, które zwracają uwagę opinii publicznej na przypadki łamania praw człowieka, odznaczają się społecznym zaangażowaniem w swojej pracy medialnej i wspierają pozytywne zmiany na rzecz przestrzegania praw człowieka. Laureatami nagrody mogą zostać dziennikarze i dziennikarki, ale także osoby pracujące z mediami, np. pisarze, blogerzy czy twórcy kampanii medialnych.

W 2017 r. nagrodę Pióro Nadziei otrzymał Paweł Cywiński, współtwórca serwisu Uchodźcy.info.

W Radzie Programowej Stowarzyszenia Amnesty International zasiadają: Jacek Białas (prawnik z Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka); Beata Faracik (Prezeska Polskiego Instytutu Praw Człowieka i Biznesu); Witold Klaus (Prezes Stowarzyszenia Interwencji Prawnej); Mikołaj Pietrzak (adwokat, szef Komisji Praw Człowieka przy Naczelnej Radzie Adwokackiej); Marzanna Pogorzelska (wykładowczyni akademicka, edukatorka praw człowieka); Katarzyna Szymielewicz (Prezeska Fundacji Panoptykon), Krzysztof Śmiszek (Prezes Polskiego Towarzystwa Prawa Antydyskryminacyjnego).

Nagrodą jest wyjątkowa statuetka – przeźroczyste pióro z zatopionym w środku drutem kolczastym, przymocowane do betonowego etui, wykonana przez agencję Fat Baby.

Regulamin konkursu Pióro Nadziei 2018>>>

Zdjęcie w nagłówku: Paweł Cywiński otrzymuje Pióro Nadziei z rąk Draginji Nadaždin, 9 grudnia 2017. Copyright Grzegorz Żukowski.
20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie