Planete Doc Review – Amnesty International

Planete Doc Review

Podczas tegorocznego festiwalu filmów dokumentalnych Planete Doc Review, który odbył się 9-18 maja 2008 Amnesty International po raz pierwszy przyznała nagrodę w kategorii filmów dotyczących praw człowieka. O nagrodę ubiegało się 12 filmów z całego świata. W jury konkursowym zasiadły wybitne postaci kina polskiego: reżyser Paweł Łoziński i krytyk filmowyTadeusz Sobolewski, a także dyrektorka Amnesty International Draginja Nadazdin oraz gość specjalny festiwalu Youcai Wang, jeden z organizatorów protestu studentów na Placu Tiananmen w 1989 roku,  który przybył do Polski na zaproszenie Amnesty International.

Zwyciężczyni konkursu –  Masha Novikova otrzymała 3 tys. euro, a także specjalną statuetkę Amnesty International.  Jej film -Anna – 7 lat na froncie- opowiada o Annie Politkowskiej, obrończyni praw człowieka, jednej z najsłynniejszych rosyjskich dziennikarek, która została zastrzelona na klatce schodowej swojego domu, gdy czekała na windę. W swojej pracy Politkowska dążyła przede wszystkim do ukazania prawdy, zwykle niewygodnej dla rosyjskiej władzy. I prawdopodobnie dlatego musiała zginąć.

-Film nie tylko przedstawia Annę Politkowską jako działaczkę na rzecz praw człowieka ale również, jako bardzo wrażliwą osobę, która przeżywa lęk, bo nie może pracować i pomagać ludziom. To, co przeważyło w decyzji Jury to przedstawienie przyjaciół Ani, którzy nadal pracują i pomagają innym i o których  nie powinniśmy zapominać. To, co chwyciło jurorów za serce- film jest zrealizowany bardzo skromnymi środkami, pokazuje bohaterkę w sposób oszczędny technicznie i zachwyca w autentyczny sposób.-

Nagrodę Millenium – główną nagrodę Festiwalu otrzymał film -W górę Jangcy- Yung Changa, który również był nominowany do konkursu Amnesty International.

Yung Chang otrzymał Nagrodę Millenium za  -nieprzeciętne ukazanie społeczeństwa w okresie gwałtownych przemian oraz niezwykłą wrażliwość twórczą w przedstawieniu tematu-.

Serdecznie dziękujemy organizatorom Planete Doc Review za umożliwienie Amnesty International wzięcia udziału w festiwalu, a także wszystkim tym, którzy obejrzeli filmy nominowane do konkursu Amnesty International.