Planowana wizyta Sekretarza Generalnego AI w Pakistanie – Amnesty International

Planowana wizyta Sekretarza Generalnego AI w Pakistanie

W pierwszej kolejności Irene Khan odwiedzi Peszawar, gdzie w obozach dla uchodźców spotka się ofiarami łamania praw człowieka w Afganistanie i podejmie konsultacje z afgańskimi organizacjami praw człowieka. Międzynarodowy Dzień Praw Człowieka, 10 grudnia, spędzi w Peszawar, w geście solidarności z ofiarami nadużyć.

Następnie Irene Khan uda się do Islamabadu, gdzie spotka się z przedstawicielami ONZ, organizacji międzynarodowych i pozarządowych, by promować program ochrony praw człowieka w Afganistanie. W prowadzeniu tych rozmów cenne będzie doświadczenie nabyte w pierwszej części odbywanej misji. Irene Khan spotka się także z przedstawicielami władz Pakistanu, w tym z prezydentem Musharrafem, z przedstawicielami korpusu dyplomatycznego i z pakistańską Komisją Praw Człowieka.

Ostatnim etapem misji będzie Karaczi, gdzie delegacja spotka się z organizacjami pozarządowymi i przedstawicielami społeczności cywilnej, a także weźmie udział w akcjach organizowanych przez pakistańską sekcję AI.

Więcej informacji i możliwość uzyskania wywiadu z Irene Khan za pośrednictwem rzecznika prasowego misji AI w Pakistanie: Kamal Samari, tel. +44 (0)7778 472126.