Podróżuj z Amnesty International ? Europa Wschodnia – Amnesty International

Podróżuj z Amnesty International ? Europa Wschodnia

Pilne Akcja Amnesty International dotyczyć będą przypadków łamania praw człowieka w krajach Europy Wschodniej. Należy do nich między innymi sprawa Sergieja Gurgurova – obywatela Mołdowy, który oskarżony o kradzież został poddany torturom podczas policyjnego zatrzymania. W skutek tortur Sergiej Gurgurov doznał obrażeń głowy, które spowodowały trudności z mówieniem i utratę słuchu w jednym uchu. W rezultacie obrażeń kręgosłupa może chodzić jedynie o lasce. Cierpi od tamtej pory na depresję. Pomimo wielu apeli międzynarodowych władze Mołdowy nie chcą przeprowadzić śledztwa w jego sprawie.

Podczas wieczoru goście będą mogli poznać Europę Wschodnią przez pryzmat fotografii przygotowanych przez Amnesty International. Każdy będzie mógł również wziąć udział w turnieju rosyjskiej gry Tetris.

Będzie to kolejne spotkanie z cyklu podróży z Amnesty International. Do tej pory odbyły się spotkania poświęcone Ameryce Łacińskiej i Afryce.

Więcej informacji nt. wydarzenia -Podróżuj z Amnesty-:

Grzegorz Żukowski
Mail: grz.zukowski@gmail.com