Podsumowanie Maratonu Pisania Listów “Solidarni z Ukrainą” – Amnesty International

Podsumowanie Maratonu Pisania Listów “Solidarni z Ukrainą”

W celu wezwania ukraińskich władz do zaprzestania fali brutalnej przemocy i obrony pokojowych demonstrantów ogłosiliśmy Maraton Pisania Listów. Nasz apel, wzywający do przeprowadzenia niezależnych i skutecznych śledztw oraz ukarania winnych zabójstw, tortur i innych naruszeń praw człowieka, spotkał się z niezwykłą, żywiołową reakcją sympatyków Amnesty w całym kraju.
W przeciągu dwóch dni przyłączyły się do nas 44 miejsca w całej Polsce oraz jedno w Dublinie w Irlandii. Do tej pory w 29 miejscach napisaliśmy 4141 listów. Jedna szkoła napisała rekordową liczbę 1311 listów. W niektórych miejscach listy wciąż są pisane. Jednocześnie 12 000 przekroczyła liczba podpisów pod petycją Wolność demonstracji na Ukrainie!
– Nasz Maraton cieszył się wielkim zainteresowaniem różnych środowisk – od uczniów i studentów po urzędników i polskich polityków. To ogromny sukces, który pokazuje, że w momentach kryzysu Polacy potrafią się zmobilizować i ponad podziałami walczyć o prawa człowieka – powiedziała Draginja Nadaždin, Dyrektorka Amnesty International Polska. – Równolegle z Maratonem dochodziły do nas optymistyczne wieści z Ukrainy – przerwano przemoc i cofnięto niezgodne z prawami człowieka przepisy. Nasze wezwanie do rozliczenia winnych porwań, tortur i śmierci pozostaje jednak aktualne. Więcej o naszej kampanii i stanowisku Amnesty International na temat sytuacji na Ukrainie >>>Pilne Akcje w obronie osób, których prawa zostały złamane >>>Wydarzenie na FB >>>