Pokaz filmów “NIEWIDZIALNI” i “CO BYŚ ZE SOBĄ ZABRAŁ”, w Warszawie – Amnesty International

Pokaz filmów “NIEWIDZIALNI” i “CO BYŚ ZE SOBĄ ZABRAŁ”, w Warszawie

Staromiejski Dom Kultury w Warszawie zaprasza 25 września o godzinie 19.00 do Piwnicy Largactil, na pokaz filmów Amnesty International o migrantach w Meksyku. Pokazy odbywają się w ramach Dyskusyjnego Klubu Filmów Nieobecnych.

W programie pokaz filmów oraz dyskusja z Maciejem Fagasińskim z Amnesty International Polska.

“NIEWIDZIALNI”
Reżyseria: Marc Silver, Gael Garcia Bernal
Produkcja: Meksyk 2010
czas: 35 min

Seria czterech filmów pod zbiorczym tytułem “The Invisibles” (“Niewidzialni”) dokumentuje podróż setek emigrantów spod granicy między Gwatemalą a Meksykiem i ich drogę do Stanów Zjednoczonych. Każdego roku w Meksyku porywa się, gwałci, a czasem nawet morduje tysiące emigrantów. Seria obejmuje następujące filmy: “Seaworld?, “Six Out of Ten”, “What Remains”, “GOAL!”.

“CO BYŚ ZE SOBĄ ZABRAŁ”
Amnesty International
czas. 3 min

Jeżeli miałbyś opuścić swój kraj i mógł wziąć tylko jedną rzecz, co byś ze sobą zabrał? A co byś wziął, wiedząc że prawdopodobnie zostaniesz porwany i pobity podczas podróży? Tysiące migrantów podróżujących przez Meksyk, nie ma ze sobą niczego, a wielu z nich narażonych jest na uprowadzenia i pobicia lub staje się ofiarami gwałtów oraz napaści ze strony gangów.

Nie dla represji wobec osób niosących pomoc

Powiązany temat

Armenia/Azerbejdżan: Konflikt o Górski Karabach przyczyną wieloletniego cierpienia osób starszych – nowe raporty

Informacja o próbach kontaktu z przedstawicielami Straży Granicznej i MSWiA