Pokaz filmów “NIEWIDZIALNI” i “CO BYŚ ZE SOBĄ ZABRAŁ”, w Warszawie – Amnesty International

Pokaz filmów “NIEWIDZIALNI” i “CO BYŚ ZE SOBĄ ZABRAŁ”, w Warszawie

Staromiejski Dom Kultury w Warszawie zaprasza 25 września o godzinie 19.00 do Piwnicy Largactil, na pokaz filmów Amnesty International o migrantach w Meksyku. Pokazy odbywają się w ramach Dyskusyjnego Klubu Filmów Nieobecnych.

W programie pokaz filmów oraz dyskusja z Maciejem Fagasińskim z Amnesty International Polska.

“NIEWIDZIALNI”
Reżyseria: Marc Silver, Gael Garcia Bernal
Produkcja: Meksyk 2010
czas: 35 min

Seria czterech filmów pod zbiorczym tytułem “The Invisibles” (“Niewidzialni”) dokumentuje podróż setek emigrantów spod granicy między Gwatemalą a Meksykiem i ich drogę do Stanów Zjednoczonych. Każdego roku w Meksyku porywa się, gwałci, a czasem nawet morduje tysiące emigrantów. Seria obejmuje następujące filmy: “Seaworld?, “Six Out of Ten”, “What Remains”, “GOAL!”.

“CO BYŚ ZE SOBĄ ZABRAŁ”
Amnesty International
czas. 3 min

Jeżeli miałbyś opuścić swój kraj i mógł wziąć tylko jedną rzecz, co byś ze sobą zabrał? A co byś wziął, wiedząc że prawdopodobnie zostaniesz porwany i pobity podczas podróży? Tysiące migrantów podróżujących przez Meksyk, nie ma ze sobą niczego, a wielu z nich narażonych jest na uprowadzenia i pobicia lub staje się ofiarami gwałtów oraz napaści ze strony gangów.

Nie dla poniżającej masowej detencji w polskich ośrodkach dla cudzoziemców!

Powiązany temat

Polska: „Przyjechaliśmy tu, nie chcieli nas wpuścić”. Romowie z Ukrainy traktowani jak niechciani uchodźcy

Powiązany temat

Iran/Turcja: Uciekający z Afganistanu uchodźcy ostrzeliwani i bezprawnie zawracani na granicach