Pokaż swój głos!

Amnesty International startuje z akcją „Pokaż swój głos”. Dzięki specjalnym gifom chcemy uczynić język migowy językiem wolności.

U źródeł powstania języka migowego leży determinacja osób głuchych, aby pomimo przeszkód dzielić się myślami i emocjami i komunikować między sobą i z resztą świata.

Ludziom promującym wolność coraz trudniej dziś wyrazić siebie – bez względu na to, czy powodem jest kontrola Internetu, obojętność mediów społecznościowych, fake newsy czy autorytarne reżimy. Media społecznościowe, jak Instagram czy Facebook są jak społeczeństwa, w których żyjemy. Są ustawione na „tryb cichy” kiedy mowa o wolności.

GIF-y działają zarówno jako medium do wyrażania opinii w mediach społecznościowych, jak i tutoriale języka migowego. Mamy nadzieję, że GIF-y przyciągną uwagę i skłonią ludzi do działania.

W stworzonych gifach informujemy o ważnych sprawach, o historiach osób, których prawa zostały złamane. Działając razem możemy przyczynić się do poprawy ich sytuacji. Dlatego rozpoczynamy akcję „Pokaż swój głos” w trakcie „Maratonu Pisania Listów”, globalnej akcji Amnesty, która trwa do 10 grudnia w 600 miejscach w całym kraju.

Poprzez naszą akcję w mediach społecznościowych chcemy pokazać, że żadna bariera nie może zatrzymać przekazu o wolności. Dzięki tym krótkim filmom sprawimy, że cisza stanie się naszą siłą,

powiedziała Draginja Nadażdin, dyrektorka Amnesty International Polska.

W kampanię zaangażowały się osoby, dla których wolność ma szczególne znaczenie. Są wśród nich: Aga Osytek z Deaf Respect wraz z 20 osobami głuchymi z różnych organizacji, Iwona Cichosz, Natalia Przybysz, Grażyna Wolszczak, Katarzyna Szymielewicz, Marcin Bosak, Andrzej Grabowski, Jacek Żakowski, Magdalena Środa i Draginja Nadażdin. Już niedługo gify z różnymi hasłami i osobami będą pojawiać się w mediach społecznościowych.

Każdy z nas może się zaangażować i działać – wysłać tweeta, napisać list, apelować do władz. Możemy też migać i pokazać swój głos.

Obrona praw człowieka to nie przestępstwo!

Powiązany temat

Zabójstwa i wymuszone zaginięcia obrońców praw człowieka na świecie