Pokazy filmu ?Poza prawem. Echa z Guantánamo? i spotkania z udziałem Moazzama Begga i Andy?ego Worthingtona

Film został wyreżyserowany przez Andy-ego Worthingtona we współpracy z Polly Nash.
tutaj możecie obejrzeć trailer filmu:Poza prawem. Echa z Guantanamo- Film jest oparty między innymi na wywiadach z byłymi więźniami: Moazzamem Beggiem i Omarem Deghayes, prawnikami więźniów: Clive-em Staffordem Smith, dyrektorem Reprive i Tomem Wilnerem, który był doradcą więźniów z Guantánamo w procesie przed Sądem Najwyższym Stanów Zjednoczonych, oraz dziennikarzem i pisarzem Andy Worthingtonem.
Koncentrując się na historiach trzech więźniów – Shakera Aamer (który jest wciąż przetrzymywany) oraz Binyam Mohameda i Omar Deghayes, film jest poważną naganną dla ludzi, którzy wciąż uważają, że w Guantánamo byli przetrzymywani -najgorsi z najgorszych-, a administracja Busha była usprawiedliwiona odpowiadając na ataki terrorystyczne z 11 września 2001 roku tzw. -wojną z terroryzmem-, która polegała na przetrzymywaniu ludzi ani jako więźniów wojennych chronionych Konwencją Genewską, ani jako podejrzanych przestępców z prawem do procesu sądowego, ale jako -wrogich bojowników- bez żadnych praw.
Pokazy filmu, jak i sama wizyta Moazzama Begga i Andy-ego Worthingtiona w Polsce zostały zorganizowane przez Annę Minkiewicz we współpracy z Le Monde Diplomatique i wsparciem ze strony Amnesty International Polska.

Wizyta Moazzama Begga i Andy-ego Worthingtona w Polsce jest doskonałą okazją do ożywienia debaty publicznej na temat zaangażowania rządu Polski w prowadzenie tajnych więzień CIA na terenie RP. 20 stycznia br. Abu Zubaida, uważany za jednego z tzw. -high-value detainee- otrzymał status pokrzywdzonego w śledztwie prowadzonym przez Prokuratora Generalnego w związku z istnieniem tajnego więzienia w Starych Kiejkutach, niedaleko Szyman. W październiku ubiegłego roku status ofiary w tym samym śledztwie otrzymał Abd al-Rahim al-Nashiri, również uważany za -high-value detainee-.
–         Wtorek 1 luty, godz. 20:00 Warszawa
Pokaz filmu i dyskusja z udziałem Moazzama Begga, Andy-ego Worthingtona i Draginji Nadażdin, Dyrektorki Amnesty International
Kino Muranów, ul. Gen. Andersa 1 (Plac Bankowy, metro -Ratusz-), Warszawa
Partner: międzynarodowy kolektyw Globale (Berlin-Montevideo-Warszawa)
–         Środa 2 luty, godz. 18:00 Łódź
Pokaz filmu i dyskusja z udziałem Moazzama Begga, Andy-ego Worthingtona i Wojciecha Makowskiego z Amnesty International
Kino studyjne -Kinematograf-, Pl. Zwycięstwa 1, Łódź
Partner: Krytyka Polityczna

–         Czwartek 3 luty, godz. 20:00 Poznań
Pokaz filmu i dyskusja z udziałem Andy-ego Worthingtona i Draginji Nadażdin, Dyrektorki Amnesty International
Kino Rialto, ul. Dąbrowskiego 38, Poznań

–         Piątek 4 luty, godz. 18:00, Wrocław
Pokaz filmu i dyskusja z udziałem Andy-ego Worthingtona i Józefa Piniora, byłego euro parlamentarzysty prowadzącego śledztwo w sprawie zaangażowania UE w program przekazań i tajnych więzień CIA.
Kino Warszawa, ul. Piłsudskiego 64, Wrocław.
Partner:Kolektyw Falanster we współpracy zOdra Film Institution orazAmnesty International Wrocław.
–         Sobota 5 luty, godz. 20:00 Kraków
Pokaz filmu i dyskusja z udziałem Andy-ego Worthingtona, Anny Minkiewicz i Wojciecha Makowskiego z Amnesty International
Kino Agrafka, ul. Krowoderska 8, Kraków. Partner: Fundacja Cyrk Edison

Obrońca praw człowieka zatrzymany i torturowany