Pokojowa Nagroda Nobla: UE ma znaczący wkład w walkę o prawa człowieka, ale musi zająć się obecnymi naruszeniami – Amnesty International

W czasie gdy przywódcy trzech instytucji Unii Europejskiej przygotowują się by odebrać dziś wspólnie w Oslo Pokojową Nagrodę Nobla, Amnesty International wyraża zadowolenie z dotychczasowych osiągnięć UE w zakresie praw człowieka, ale podkreśla wciąż obecne problemy i zagrożenia.

– Przekuwanie mieczy na lemiesze było fundamentem europejskiego pokoju oraz sprawiło, że poszanowanie praw człowieka i państwa prawa stało się warunkiem członkostwa w UE. – mówi Nicolas Berger, dyrektor unijnego biura Amnesty International.

– Jednak przywódcy UE nie mogą sobie pozwolić na pławienie się w blasku sławy i nagrody. W całej Europie nasilają się przejawy ksenofobii i nietolerancji. Rośnie liczba przywódców politycznych, którzy promują dyskryminację muzułmanów, Romów, migrantów czy osób LGBT i zyskują na popularności. Istnieje ryzyko, że Europejczycy wymażą z pamięci trudne lekcje z przeszłości o wadze praw człowieka i państwa prawa, które chronią jednostkę przed prześladowaniem. – dodaje Berger.

Aby chronić dotychczasowy dorobek Unii Europejskiej doceniony przez Komitet Noblowski, Amnesty International wezwała UE do zapewnienia, że obrona praw człowieka na jej obszarze stanie się priorytetem. Kluczowym zadaniem będzie dla Unii stworzenie solidnego wewnętrznego mechanizmu ochrony praw człowieka. Amnesty International zwraca szczególną uwagę na szerzącą się w Europie dyskryminację ze względu na pochodzenie etniczne, religię i orientację seksualną, a także poważne naruszenia praw człowieka uchodźców, migrantów i społeczności romskiej.

Pokaż FIFA czerwoną kartkę! #PayUpFIFA

Powiązany temat

Dziennikarze i niezależni obserwatorzy uciszani by świat nie dowiedział się o protestach w Rosji – nowy raport

Powiązany temat

Ukraina: bezprawne przesiedlanie ludności cywilnej przez Rosję stanowi zbrodnię wojenną i może stanowić zbrodnię przeciwko ludzkości – nowe ustalenia Amnesty International

Powiązany temat

Tortury w tajnym więzieniu CIA w Starych Kiejkutach – Polacy, nic się nie stało!

1955