Polacy napisali 141 624 listy w obronie praw człowieka. Sukcesem zakończył się Maraton Pisania Listów Amnesty International. – Amnesty International

W całej Polsce napisano 141 624 listy w obronie więźniów sumienia i innych osób narażonych na łamanie praw człowieka. Ten wynik na pewno będzie jeszcze większy, gdyż cały czas spływają relacje z innych miast. Pisaliśmy w ponad 250 miejscach w całej Polsce i 80 krajach na całym świecie.

Najwięcej listów napisano w obronie Inez i Valentiny z Meksyku, więźniów obozu pracy Yodok w Korei Północnej, więźnia sumienia z Indonezji Filepa Karmy oraz 20-letniego studenta z Azerbejdżanu, Jabbara Savalana.

Pisali uczniowie ze szkolnych grup Amnesty International, studenci na uniwersytetach oraz rodzice z dziećmi. Pisaliśmy całą noc, walcząc ze zmęczeniem, w klubach, kawiarniach i w szkołach.

Jak co roku pisały z nami znane osobowości. We Krakowie gośćmi Maratonu byli Krzysztof Globisz, Jan Peszek, Bogusław Sonik i Róża Thun. W Warszwie pisała z nami Agata Buzek.

Maraton Pisania Listów odbywa się co roku w okolicach 10 grudnia, kiedy świętujemy Międzynarodowy Dzień Praw Człowieka. W tym roku Maraton Pisania Listów odbył się już po raz dwunasty w dniach 10-11 grudnia. W czasie Maratonu przez 24 godziny bez przerwy pisano ręcznie listy w obronie osób lub grup osób, których prawa człowieka zostały złamane.

Listy w obronie osób, których prawa człowieka są łamane można pisać przez cały rok. Wystarczy zapisać się do sieci Pilnych Akcji na www.amnesty.org.pl, aby regularnie otrzymywać informacje o osobach, których sytuacja wymaga naszej pilnej interwencji.

Amnesty International można wspierać na wiele innych sposobów. W tej chwili apelujemy o wpłaty, które pomogą nam sfinansować zakup znaczków i szybko wysłać listy.

Szczegółowa relacja z Maratonu Pisania Listów w całej Polsce na blogu: maraton.amnesty.org.pl

Żądamy natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!

Powiązany temat

Iran: Społeczność międzynarodowa musi pilnie podjąć odpowiednie kroki w obliczu brutalnego tłumienia demonstracji po śmierci Mahsy Amini

Powiązany temat

Ukraina: Masowe groby w Izium to makabryczne świadectwo rosyjskiej agresji