Polska: Amnesty International nie ustąpi w walce o prawa człowieka

W odpowiedzi na wygraną Andrzeja Dudy w wyborach prezydenckich w Polsce, Nils Muižnieks, dyrektor Amnesty International ds. Europy, powiedział:

„Mimo wrogiej atmosfery, pozostajemy nieugięci w naszym postanowieniu, aby stawać ramię w ramię z osobami i grupami narażonymi na naruszenia praw człowieka oraz przeciwstawiać się pogarszającej się sytuacji praw człowieka w Polsce w czasie prezydentury Andrzeja Dudy” – powiedział Nils Muižnieks, dyrektor Amnesty International ds. Europy

„Nie uciszą nas ci, którzy próbują stłumić krytyczne głosy i tworzą atmosferę strachu. Będziemy nadal sprzeciwiać się próbom wywołania wrogości wobec społeczności LGBTI, uchodźców i migrantów”.

„Będziemy nadal podnosić głos, żądając dostępu do bezpiecznej aborcji i edukacji seksualnej, tak aby kobiety mogły podejmować decyzje w zakresie swojego zdrowia, w kraju, w którym prawa seksualne i reprodukcyjne i tak są już bardzo ograniczone”.

„Będziemy nadal stawać w obronie sądownictwa i przeciwko atakom rządu na sędziów i prokuratorów, którzy sprzeciwiają się ograniczeniom ich praw i wolności”.

„Będziemy nadal sprzeciwiać się homofobicznej i transfobicznej propagandzie oraz absurdalnej narracji, zgodnie z którą wybór własnej drogi życiowej to „ideologia”, która zagraża polskiej tożsamości.

„Praca organizacji broniących praw człowieka w Polsce jest teraz ważniejsza niż kiedykolwiek wcześniej, a my jesteśmy bardziej niż kiedykolwiek zdeterminowani, by trwać w tej walce”.

Groźba 10 lat więzienia za rozwieszanie plakatów