Polska: Cios dla praw reprodukcyjnych – mroczny czas dla kobiet w Polsce – Amnesty International

Polska: Cios dla praw reprodukcyjnych – mroczny czas dla kobiet w Polsce

W reakcji na opublikowanie w Dzienniku Ustaw orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego, stwierdzającego niekonstytucyjność przepisów przewidujących dostęp do aborcji w przypadku podejrzenia „ciężkiej i nieodwracalnej wady płodu lub nieuleczalnej choroby zagrażającej życiu płodu”, Draginja Nadaždin, dyrektorka Amnesty International w Polsce, powiedziała:

Ciężki czas przed kobietami i dziewczętami w Polsce. To szkodliwe orzeczenie uderza w prawa seksualne i reprodukcyjne osób w ciąży i zagraża ich zdrowiu.

Ten niebezpieczny krok jest kolejnym ze skoordynowanych i systematycznych ataków na prawa kobiet dokonywanych przez sprawujących władzę w Polsce. Zakazy na poziomie prawa nie powodują, że aborcji się nie wykonuje, ani zmniejsza liczby dokonanych aborcji. Zamiast tego, uderzają w prawa kobiet i zagrażają ich życiu i zdrowiu, uniemożliwiając bezpieczną, legalną aborcję, odbierając im dostęp do opieki aborcyjnej, której potrzebują, i do której mają prawo.

Solidaryzujemy się z kobietami i dziewczętami w Polsce i podzielamy ich oburzenie tą okrutną decyzją.

Nie dla zaostrzania prawa aborcyjnego!