Polska: Groźba zastosowania art. 7 TUE to krok w dobrą stronę – Amnesty International

Polska: Groźba zastosowania art. 7 TUE to krok w dobrą stronę

Unia Europejska zagroziła zastosowaniem artykułu 7 Traktatu o Unii Europejskiej przeciwko Polsce, jeśli obecnie procedowane reformy sądownictwa wejdą w życie.

– Zastosowanie artykułu 7 byłoby bezprecedensowym posunięciem. Dzisiejszy mocny przekaz, że Unia Europejska jest bliska podjęcia takiego kroku, przyjmujemy z zadowoleniem jako wyraz powagi z jaką Unia Europejska podchodzi do ataków na niezależność sądownictwa w Polsce – powiedziała Iverna McGowan, dyrektorka Biura ds. Instytucji Europejskich Amnesty International.

– Nieustanne wysiłki Prawa i Sprawiedliwości by rozmontować system równowagi i wzajemnej kontroli władz weszły w fazę krytyczną. Prokuratura i Trybunał Konstytucyjny są już pod polityczną kontrolą rządu, a wejście w życie aktualnie procedowanych ustaw oznaczałoby całkowite przejęcie sądownictwa przez polityków. Konsekwencje dla przyszłości polskiego wymiaru sprawiedliwości byłyby bardzo poważne i głęboko niepokojące.

– Choć jest to krok w dobrym kierunku, Unia Europejska i jej kraje członkowskie muszą udowodnić, że nie jest to jedynie pusta groźba i spełnić swoją zapowiedź, jeśli Polska będzie szła dalej tą drogą – dodała McGowan.

Zdjęcie: Grzegorz Żukowski

Pokojowa demonstracja to nie przestępstwo!

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity

Powiązany temat

„Lex Woś” − poselski projekt ustawy o transparentności finansowania organizacji pozarządowych − uwagi organizacji pozarządowych