Polska: Projekt zmiany ustawy dot. zapewnienia ochrony przed przemocą zmierza w dobrym kierunku, ale jest niewystarczający.

W zeszłym tygodniu Amnesty International przedstawiło w liście do Ministra Sprawiedliwości swoje uwagi na temat propozycji zmiany ustawy dotyczącej nakazu opuszczenia miejsca zamieszkania przez sprawcę przemocy oraz zakazu zbliżania do ofiary. Amnesty International z dużą nadzieją przyjęło zapowiedź przygotowania takiej ustawy. Jednakże po zapoznaniu się z projektem zmian Amnesty International ocenia, że wymaga on doprecyzowania i dalszych prac, by faktycznie zapewniał ochronę osobom doświadczającym lub zagrożonym przemocą.

W przygotowanym projekcie zaproponowano niewystarczające rozwiązania w tym zakresie. Projekt, stosując konsekwentnie sformułowanie o „zakazie zbliżania się do mieszkania i jego najbliższego otoczenia” powoduje, że osoba doświadczająca lub zagrożona przemocą pozostanie chroniona jedynie w ramach swojego miejsca zamieszkiwania i okolicy. Przy zastosowaniu takiego brzmienia przepisu, osoby doświadczające przemocy nie są chronione przed przemocą która może nastąpić w przestrzeni publicznej albo np. w okolicy miejsca pracy. Tymczasem bezpieczeństwo osób doświadczających przemocy ma priorytetowe znaczenie, ponieważ przemoc zagraża ich życiu i zdrowiu. Zapewnienie bezpieczeństwa powinno być podstawowym celem każdej interwencji legislacyjnej.

W związku z tym Amnesty International sugeruje rozszerzenie wprowadzanego przepisu o zakaz kontaktowania się z osobą pokrzywdzoną zgodnie z rekomendacjami zawartymi w naszej analizie z 2018 roku „Polska wolna od przemocy wobec kobiet”.

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Stop przemocy wobec kobiet w Polsce!

Powiązany temat

Oświadczenie Amnesty International w związku z VIII Marszem Powstania Warszawskiego

Powiązany temat

Jak hashtag rozpoczął ruch typu #MeToo wśród osób LGBTI w Polsce