POLSKA: przyspieszone reformowanie sądownictwa w celu usunięcia ze stanowiska Pierwszej Prezes Sądu Najwyższego musi zostać powstrzymane – Amnesty International

Komentując senackie głosowanie nad ustawą, która jeszcze bardziej podważy niezależność polskiego sądownictwa ułatwiając rządzącym zastąpienie obecnej Pierwszej Prezes SN, Iverna McGowan, dyrektor Biura Instytucji Europejskich Amnesty International w Brukseli, powiedziała:<br /> <br />

“To cyniczne przyśpieszenie przyjęcia zmian prawnych służących jedynie usunięciu ze stanowiska Pierwszej Prezes Sądu Najwyższego Małgorzaty Gersdorf, zanim Komisja Europejska zdąży podjąć działania, musi zostać stanowczo powstrzymane.

To działanie – będące częścią umyślnego podważania niezależności sądownictwa poprzez poddanie go politycznym wpływom i kontroli – doprowadzi do pozbycia się ostatnich funkcjonujących jeszcze pozostałości sądowniczej niezależności.

Postępowanie wszczęte przez Komisję Europejską w sprawie ustawy zmuszającej sędziów Sądu Najwyższego do wcześniejszego przejścia na emeryturę, musi toczyć się dalej zgodnie z procedurą. Polscy senatorowie powinni odrzucić tę ustawę, Prezydent RP nie powinien jej podpisywać, a Komisja Europejska musi natychmiast zastosować środki tymczasowe, aby zapobiec całkowitemu zniszczeniu polskiego sądownictwa”.

Nie pozwól na uciszanie i zastraszanie sędziów!

Powiązany temat

Weź udział w wydarzeniu centralnym Maratonu Pisania Listów 10 grudnia w Warszawie!

Powiązany temat

Maraton Pisania Listów 2022 w obronie prawa do pokojowego protestu – rusza największa na świecie akcja na rzecz praw człowieka

Powiązany temat

Tortury w tajnym więzieniu CIA w Starych Kiejkutach – Polacy, nic się nie stało!