Polska ratyfikowała Traktat o Handlu Bronią! – Amnesty International

Polska ratyfikowała Traktat o Handlu Bronią!

Dzisiaj Polska ratyfikowała Traktat o Handlu Bronią. To bardzo ważny krok w kierunku prowadzenia handlu bronią w zgodzie z poszanowaniem praw człowieka.

Jak dotąd dokument podpisało 129 państw, a ratyfikowało – 60.
We wrześniu tego roku liczba ratyfikacji Traktatu o Handlu Bronią przekroczyła 50, co oznacza, że po 90 dniach od tego momentu przepisy wejdą w życie. Traktat zyska moc prawną i zacznie obowiązywać w praktyce 24 grudnia.
Tło wydarzeń
Średnio co najmniej 500 tys. osób ginie każdego roku, a miliony innych są przymusowo wysiedlane i padają ofiarą nadużyć podczas konfliktów zbrojnych.
Amnesty International od wczesnych lat 90. prowadzi kampanię w celu ustalenia zdecydowanego, wiążącego, globalnego prawa dotyczącego międzynarodowych transferów broni, który mógłby zahamować przepływ broni konwencjonalnej i amunicji, pogłębiających przemoc wobec cywilów i potworne traktowanie ludności. Miliony ludzi na całym świecie wezwało rządy, aby przyjęły Traktat o handlu bronią i jego zdecydowane postanowienia, które będą chronić ludzkie życie.
Gdy Traktat wejdzie w życie, państwa, które go przyjmą, nie będą mogły przekazywać broni konwencjonalnej do krajów, w których broń ta zostałaby użyta do popełnienia lub ułatwienia naruszeń praw człowieka, w tym ludobójstwa, zbrodni przeciwko ludzkości czy zbrodni wojennych. Wszystkie państwa, które przyjmą Traktat, będą musiały przeprowadzać obiektywną ocenę sytuacji, aby zapobiec narażeniu się na ryzyko, że przekazana broń zostanie użyta do łamania praw człowieka.

Zatrzymajmy zbrodnie w Mjanmie

Powiązany temat

Polska: „Przyjechaliśmy tu, nie chcieli nas wpuścić”. Romowie z Ukrainy traktowani jak niechciani uchodźcy

Powiązany temat