Polska: Senat powinien powstrzymać nadchodzący upadek rządów prawa – Amnesty International

Polska: Senat powinien powstrzymać nadchodzący upadek rządów prawa

W związku z informacją, że Sejm przyjął ustawę przyznającą Ministrowi Sprawiedliwości bardzo szerokie uprawnienia, w tym możliwość współdecydowania o tym, który z obecnych sędziów pozostanie w Sądzie Najwyższym, po tym jak pozostali przejdą w stan spoczynku z mocy ustawy, Gauri Van Gulik, Zastępczyni Dyrektora ds. Europy w Amnesty International, powiedziała:

– Niezależność sądownictwa w Polsce otrzymała kolejny druzgocący cios w związku z dzisiejszą decyzją Sejmu. Zdecydowana większość krajowego wymiaru sprawiedliwości jest już w rękach partii Prawo i Sprawiedliwość, a Sąd Najwyższy jest ostatnim bastionem niezależności. Jeśli Senat uchwali ustawę, będzie to oznaczać pogrzebanie w Polsce niezależności sądownictwa i prawa do rzetelnego procesu.

– Jeśli ustawa przejdzie przez Senat, jeszcze bardziej rażącym i oczywistym będzie, że realizacja zobowiązań Polski z zakresu praw człowieka jest zagrożona. Unia Europejska musi wcielić w życie swoje mocne słowa i uruchomić Artykuł 7 Traktatu o Unii Europejskiej.

Tło

Zmiana ustawy o Sądzie Najwyższym przeszła przez pierwsze czytanie w Sejmie 18 lipca i została uchwalona 20 lipca. Teraz zostanie rozpatrzona przez Senat, jeśli przejdzie przez Senat, będzie jeszcze musiała zostać podpisana przez Prezydenta, by stać się obowiązującym prawem.

Jeśli zmiany wejdą w życie, wszyscy obecni sędziowie Sądu Najwyższego będą musieli przejść w stan spoczynku. Minister będzie mógł wskazać, którzy z sędziów będą mogli pozostać w Sądzie Najwyższym. Ostateczna decyzja, po uzyskaniu opinii KRS, będzie należała do Prezydenta. Ministrowi zostaną również przyznane nowe uprawnienia w zakresie postępowań dyscyplinarnych wobec sędziów Sądu Najwyższego, łącznie z możliwością inicjowania procedury wzruszania prawomocnych decyzji Sądu Najwyższego w zakończonych już postępowaniach dyscyplinarnych.

Dwie inne ustawy – ustawa o Krajowej Radzie Sądownictwa i ustawa o ustroju sądów powszechnych – które podważają niezależność sądownictwa zostały już uchwalone przez obie izby Parlamentu i oczekują na podpis Prezydenta.

17 czerwca Amnesty International wydała publiczne oświadczenie dotyczące wszystkich projektowanych zmian. Jest ono dostępne pod tym linkiem.

Artykuł 7 ust. 1 Traktatu o Unii Europejskiej pozwala Radzie UE stwierdzić istnienie „wyraźnego ryzyka poważnego naruszenia” poszanowania rządów prawa i praw człowieka.

Pokojowa demonstracja to nie przestępstwo!