Polska: Światowi przywódcy Amnesty International apelują do Prezydenta i Premiera RP

Erozja niezależności sądownictwa i wolności zgromadzeń w Polsce powinna być zatrzymana – apelują liderzy Amnesty International w liście do Prezydenta RP Andrzeja Dudy i Premiera RP Mateusza Morawieckiego.

Na Zgromadzeniu Globalnym, które odbyło się w ostatni weekend w Warszawie przywódcy Amnesty International z całego świata wystosowali list to władz RP w sprawie niezależności sądownictwa i wolności zgromadzeń w Polsce. Zaapelowali w nim m.in. o usunięcie wszelkich regulacji prawnych, które osłabiają niezależność sądownictwa i stwarzają zagrożenie dla prawa do rzetelnego procesu sądowego oraz podkreślili konieczność ochrony wolności zgromadzeń.

Oczekujemy pilnego zajęcia stanowiska przez Pana Prezydenta i Pana Premiera co do pogarszającej się sytuacji rządów prawa w Polsce, kraju dumnego ze swej historii oporu przeciw uciskowi i masowych demonstracji. Te zmiany wciąż można powstrzymać,

czytamy w liście podpisanym przez Salila Shetty’ego, odchodzącego Sekretarza Generalnego Amnesty International, i Kumi’ego Naidoo, który obejmie tę funkcję w sierpniu, oraz przedstawicieli i przedstawicielki organizacji uczestniczących w Zgromadzeniu Globalnym Amnesty International w Warszawie.

Nowy Sekretarz Generalny Amnesty International, Kumi Naidoo, wraz z dyrektorką Amnesty International ds. Europy, Gauri van Gulik, oraz dyrektorką sekcji polskiej, Draginją Nadaždin, spotkali się w piątek 6 lipca z Pierwszą Prezes Sądu Najwyższego sędzią Małgorzatą Gersdorf. Przedstawiciele organizacji wystosowali również prośby o spotkanie do Prezydenta RP Andrzeja Dudy oraz Premiera RP Mateusza Morawieckiego, jednak nie uzyskali pozytywnej odpowiedzi.

Na zdjęciu demonstracja pod Sądem Najwyższym w Warszawie, 4 lipca 2018. Copyright Grzegorz Żukowski.
20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Pokojowa demonstracja to nie przestępstwo!

Powiązany temat

Poszukujemy osoby do doradztwa strategicznego w obszarze aktywizmu