Polska: uniewinnienie w sprawie “Maryi w tęczowej aureoli”. Władze muszą zakończyć polowanie na czarownice i nękanie polskich aktywistów i aktywistek – Amnesty International

Anna Błaszczak-Banasiak, dyrektorka Amnesty International Polska, odniosła się do prawomocnego uniewinnienia trzech polskich aktywistek z postawionych im, absurdalnych zarzutów „obrazy uczuć religijnych” za rozpowszechnienie plakatów Matki Boskiej w aureoli w kolorach tęczy znajdujących się również na fladze społeczności LGBTI:

“Dzisiejszy wyrok przyniósł wielką ulgę, lecz nie może to przesłonić faktu, że te trzy kobiety nigdy nie powinny były stanąć przed sądem. Rozpowszechnianie plakatów z Matką Boską z tęczową aureolą nigdy nie powinno być karane, więc nieuwzględnienie apelacji wniesionej na ich niekorzyść jest absolutnie słuszne”.

“Odkąd postępowanie przeciwko nim się rozpoczęło, na całym świecie ponad ćwierć miliona ludzi zabrało głos i zażądało od władz odstąpienia od zarzutów. Ta sprawa postrzegana jest jako wyraz najbardziej niepokojących trendów przeciwnych prawom człowieka. W kraju nie tylko kurczy się przestrzeń dla wolności słowa, aktywizmu i pokojowych zgromadzeń, ale nasila się homofobia i transfobia, wzrasta liczba przestępstw z nienawiści, wprowadzane są „strefy wolne od LGBT”, podejmowane próby zakazania Marszów Równości”.

“Ta sprawa ujawniła również sterowaną przez państwo homofobię i pokazała, jak polski wymiar sprawiedliwości wykorzystywany jest do nękania i zastraszania obrońców praw człowieka wyłącznie w związku z ich działalnością. Polskie władze muszą wreszcie zakończyć polowanie na czarownice skierowane przeciwko tym i innym pokojowym aktywistom”.

Zdjęcie w nagłówku: Sprawa tęczowej Matki Boskiej, Ela, Asia i Ania oraz ich obrońcy, Płock, 12 stycznia 2022. Zdjęcie: Piotr Rojewski.

Stop dyskryminacji romskich uchodźców!

Powiązany temat

Maraton Pisania Listów 2022 w obronie prawa do pokojowego protestu – rusza największa na świecie akcja na rzecz praw człowieka

Powiązany temat

Tortury w tajnym więzieniu CIA w Starych Kiejkutach – Polacy, nic się nie stało!

Kara za wsparcie osoby w potrzebie. Uwagi prawne do sprawy Justyny Wydrzyńskiej