Польща: влада зобов’язана захистити людей, які втікають з України, від подальших страждань – Amnesty International

Польська влада повинна звільнити волонтерів від обов'язку приймати у себе людей, які тікають з України, і зайнятися вирішенням хаотичної і небезпечної ситуації в Польщі, щоб біженці не наражалися на подальші страждання, - заявили дослідники Amnesty International за підсумками 10-денного візиту до країни.

Кількість людей, які втікають в межах Європи, є найвищою з часів Другої світової війни. Більшість з них потрапляє до Польщі. Волонтери проявили неабияку відкритість, допомагаючи їм. Цьому сприяв набагато більш відкритий підхід уряду до осіб, які втікають з України. Це контрастує з політикою витіснення та утримання в місцях утримання, яка застосовується до людей, що тікають від інших конфліктів і потрапляють до Польщі через Білорусь. Та сама життєво необхідна допомога, яку зараз надають неурядові організації та волонтери людям, що втікають з України, раніше була утруднена та криміналізувалася на кордоні з Білоруссю. Відповідальність за надання допомоги тим, хто втікає з України, значною мірою лягла на плечі звичайних людей, неурядових організацій та муніципалітетів, що призвело до величезних викликів.

«Солідарність, проявлена волонтерами в Польщі, викликає захоплення, але без конкретних скоординованих дій з боку влади люди, які потребують захисту і допомоги, піддаватимуться ризику. Українські біженці прагнуть отримати достовірну інформацію про притулок, транспорт та свій правовий статус, але без координації існує ризик, що вони будуть позбавлені цих необхідних речей, зазнають переслідувань або стануть жертвами злочинців. Польський уряд повинен вжити заходів, щоб вирішити ці проблеми та забезпечити безпеку людей», – заявив Нільс Муйжнієкс, регіональний директор Amnesty International у Європі.

Солідарність, яку демонструють волонтери в Польщі, викликає захоплення, але без конкретних скоординованих дій з боку влади люди, які потребують захисту та допомоги, будуть поставлені під загрозу.

Нільс Муйжнієкс

Волонтери були на висоті

Тисячі волонтерів надавали допомогу людям на польсько-українському кордоні та на залізничних станціях. Допомога включала харчування, житло, переклад та безкоштовний транспорт в межах Європи.

Волонтери були набагато більш помітними та активними, ніж державні органи у всіх місцях, які ми відвідали, включаючи пункти прийому в безпосередній близькості від Медики (основний пункт перетину кордону, яким користуються ті, хто тікає з України) та Корчової (Київський зал), а також у пунктах прийому та на залізничних станціях у Перемишлі та Варшаві.

Однак у довгостроковій перспективі залежність від волонтерської допомоги є нестійкою, і тому центральні органи влади повинні діяти швидко, щоб забезпечити належну реєстрацію, довгострокове розміщення, психосоціальну підтримку, транспорт та інші форми допомоги тим, хто втікає від війни.

Незважаючи на гідні захоплення зусилля волонтерів, у системі все ще існують значні прогалини, зокрема у наданні інформації про правовий статус. Відсутність такої інформації викликає значне занепокоєння, особливо серед негромадян України, і уряд повинен забезпечити усіх осіб, які тікають з країни, інформацією щодо їхнього правового статусу в Польщі або можливістю легального пересування до інших країн ЄС.

«Багато людей з-за меж України, зокрема тих, хто потребує міжнародного захисту, не впевнені у своєму статусі в Польщі. Всі, хто тікає від війни, повинні отримати гуманне ставлення і можливість вести нормальне життя, незалежно від їхнього паспорта» – сказав Нілс Муйжнієкс.

Захист людей, які тікають з України, від тяжких злочинів і насильства

Відсутність державного втручання робить тих, хто тікає з України, вразливими до насильства та торгівлі людьми. Представники Amnesty International відвідали кілька пунктів тимчасового розміщення біженців поблизу українського кордону, зокрема, у Перемишлі (ТЦ Tesco) та Корчовій (Київська зала). Приймальні центри організовані таким чином, щоб сприяти якнайшвидшому транспортуванню, і в багатьох випадках користуються послугами приватних осіб, які пропонують такий транспорт та/або житло.

Волонтери намагаються реєструвати новоприбулих. Без офіційної реєстрації та процедур відстеження доль жінки, чоловіки та діти, які втекли з України (особливо ті, які не володіють польською або англійською мовами), наражаються на ризик зловживань з боку осіб або злочинних угруповань, які хочуть скористатися їхнім скрутним становищем.

Делегація Amnesty International на власні очі спостерігала, як люди, що прибувають до Польщі, одразу ж звертаються за допомогою до всіх, хто готовий її надати. Особливе занепокоєння викликають повідомлення про сексуальне насильство щодо жінок та дівчат. Як повідомлялося, поліція Вроцлава заарештувала 49-річного поляка, якого підозрюють у зґвалтуванні українки, якій він запропонував проживання у квартирі після того, як вона втекла з України.

Польські правозахисні організації також повідомляють, що отримують повідомлення про нові випадки сексуального насильства, які вони, однак, не можуть розголошувати. Вони занепокоєні тим, що люди, які тікають з України, у тому числі діти без супроводу дорослих, можуть стати жертвами торгівлі людьми.

«Діти в’їжджають до Польщі з України, але влада не веде офіційного реєстру з інформацією про те, куди вони потрапляють. В окремих випадках батьки відправляють їх до родичів у Польщу. В одному випадку 11-річна дівчинка їхала зі своїм дядьком, але дядька зупинили на кордоні, тож вона продовжила подорож сама», – розповіла Ірена Давід-Ольчик, голова громадської організації La Strada.

Кароліна Вержбінська з організації Homo Faber повідомила поліцію, що на залізничному вокзалі в Любліні до жінок і дітей підходила жінка і пропонувала гроші за те, щоб вони віддали їй свої паспорти. Працівники цієї організації також помітили, що в Любліні чоловіки приставали до жінок, які прибували з України, пропонуючи їм транспорт та житло.

Ми закликаємо до створення стандартизованої, інституціоналізованої системи реєстрації місцезнаходження, складу сім’ї та місця призначення біженців, а також осіб, які пропонують їм транспорт або житло.

Діти в’їжджають до Польщі з України, але влада не веде офіційного реєстру з інформацією про те, куди вони потрапляють. В окремих випадках батьки відправляють їх до родичів у Польщу. В одному випадку 11-річна дівчинка їхала зі своїм дядьком, але дядька зупинили на кордоні, тому вона подорожувала сама.

Ірена Давід-Ольчик, La Strada

Дискримінація в Україні

Воєнний стан, що діє в Україні, забороняє виїзд з країни чоловікам віком від 18 до 60 років. Як наслідок, більшість тих, хто виїжджає з України, – це жінки та діти, а сім’ї розпадаються.

Ці обмеження мають особливо проблемний вплив на чоловіків з інвалідністю та чоловіків, які самостійно виховують своїх дітей. Деяким інвалідам з певними документами було дозволено виїхати з країни. Однак на практиці це не завжди вдається.

«Мій син втратив одну руку та слух. Ми їхали з ним і моїм чоловіком в одній машині, але українські прикордонники пропускали тільки жінок. Мій син офіційно визнаний інвалідом і не може працювати, а його не пропустили», – розповіла перукарка з Дніпра Софія. Вона та дві жінки, які подорожували з нею, також розповіли про багатьох інших чоловіків, затриманих українськими прикордонниками. «Один чоловік їхав з двома дітьми, може п’ятирічним і однорічним, і його не пропустили. Він виглядав так, ніби не мав дружини, можливо, був вдівцем. Українські прикордонники сказали, що можуть пропустити дітей, але не його».

Amnesty International також поспілкувалися з 27 громадянами з-за меж України, які покинули Україну після російського вторгнення, включаючи багатьох іноземних студентів та людей, які прожили в Україні протягом 20 років. Особи, які зазнали расової дискримінації, зокрема темношкірі, повідомили, що вони зазнали дискримінації та насильства з боку українських служб при спробі виїхати з України.

Багато людей повідомляли про випадки дискримінації як при посадці в поїзди та автобуси, так і при перетині кордону, а деякі описували випадки фізичної та вербальної агресії з боку українських служб та волонтерів.

Люди з небілим кольором шкіри з низки країн Африки, Близького Сходу та Південної Азії розповіли, як українські служби та персонал неодноразово перешкоджали їм у посадці на поїзди, що прямували до Польщі, на Львівському залізничному вокзалі. Їм сказали, що пріоритет має надаватися жінкам і дітям, але, за повідомленнями, в деяких випадках африканських і південноазіатських жінок також не пускали в поїзди.

«Хтось стикається з расизмом, хтось ні. Він ґрунтується на кольорі шкіри та статі», – сказав Білал, 24-річний студент з Пакистану. «Мій друг, темношкірий, зіткнувся з расизмом. Якщо ви з України, то перетнути кордон легко, якщо ні, то це займає багато часу. Прикордонники застосували проти мого товариша палицю. Його було поранено».

Хтось стикається з расизмом, хтось ні. Він ґрунтується на кольорі шкіри та статі.

Білал, 24-річний студент з Пакистану

Захист усіх людей від дискримінації в Польщі

Хоча Польща та інші європейські країни відкрили свої кордони для людей з України, Польща не надає належного захисту людям з інших конфліктних зон і зосереджується на політиці, спрямованій на те, щоб утримати їх поза межами країни.

Іноземці вже зазнавали ненависті та насильства, про що яскраво свідчить напад у Перемишлі 1 березня, коли група націоналістів напала на трьох індійських студентів, які щойно прибули з України. Це виглядає як напад на ґрунті ненависті.

«Польська влада повинна забезпечити, щоб до всіх осіб, які втікають з України, ставилися з гідністю і рівною повагою, а також щоб їхні права були дотримані. Расизм, мова ворожнечі та напади не повинні толеруватися, а винні мають бути притягнуті до відповідальності», – заявив Нілс Муйжнієкс з Amnesty International.

Zdjęcie w nagłówku: Uchodźća z Ukrainy po przejściu granicy polsko-ukraińskiej. Medyka, 1 marca 2022. Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images

Żądaj równych szans dla wszystkich uczniów i uczennic w Polsce!

Powiązany temat

Zgłoszenia do nagrody medialnej Pióro Nadziei 2022 otwarte!