Polska: Zmiany zagrażające prawu do sądu muszą zostać powstrzymane – Amnesty International

Polska: Zmiany zagrażające prawu do sądu muszą zostać powstrzymane

Dwie zmiany legislacyjne, które podważają prawo do bezstronnego sądu, a tym samym prawo do rzetelnego procesu, zostały przyjęte przez Parlament 15 lipca. Teraz już tylko w rękach Prezydenta leży możliwość zawetowania tych poprawek.

Amnesty International wzywa Prezydenta do zawetowania zmiany ustawy o Krajowej Radzie Sądownictwa i ustawy o ustroju sądów powszechnych. W tym celu uruchomiono międzynarodową Pilną Akcję. Zachęcamy do wysyłania listów i apeli.

Tło:

Polski Parlament przyjął zmiany do ustawy o Krajowej Radzie Sądownictwa i ustawy o ustroju sądów powszechnych, które zwiększają kontrolę rządu nad sądownictwem, zagrażając jego niezależności i stawiając pod znakiem zapytania prawo do bezstronnego sądu. Poprawki, po przyjęciu 15 lipca przez Senat, czekają teraz na podpis Prezydenta Polski. Może się to stać w każdej chwili. Wkrótce po tym wejdą w życie.

Kolejna nowelizacja dotycząca ustawy o Sądzie Najwyższym trafiła dziś pod obrady niższej izby Parlamentu (Sejmu). Wywołuje ona poważne obawy jako próba poddania sądownictwa kontroli politycznej. Ten projekt jest w tej chwili w trakcie pierwszego czytania.

Wszystkie nowelizacje podważają prawo do bezstronnego sądu i rzetelnego procesu gwarantowanego w Artykule 45 Konstytucji RP oraz w Artykułach 6 i 13 Europejskiej Konwencji o Ochronie Praw Człowieka i Podstawowych Wolności i Artykułach 2 ust. 3 i 14 Międzynarodowego Paktu Praw Obywatelskich i Politycznych (MPPOiP), do których przestrzegania Polska zobowiązana jest jako państwo strona tych umów. Poprawki te są również niezgodne z Artykułem 45 Karty Praw Podstawowych Unii Europejskiej.

Zdjęcie: Grzegorz Żukowski, Amnesty International

Pokojowa demonstracja to nie przestępstwo!