Polska/Rumunia: Nie można uchylać się od odpowiedzialności za potajemne przetrzymywanie więźniów

AI Index:    EUR 37/003/2007

Amnesty International wzywa Polskę i Rumunię do przeprowadzenia niezależnego, bezstronnego oraz dogłębnego śledztwa w sprawie nowych informacji dotyczących lotów CIA oraz potajemnego przetrzymywania więźniów na terytorium obu krajów. Wszystkie kraje europejskie muszą wyjawić prawdę o nielegalnych praktykach dokonywanych przez krajowych i zagranicznych urzędników na terenie danego państwa oraz poza granicami administracyjnymi w kontekście programu nielegalnych aresztowań oraz potajemnego przetrzymywania zatrzymanych zainicjowanego przez Stany Zjednoczone.

Amnesty International wzywa do tego przed debatą nad najnowszym raportem senatora Dicka Marty-ego, która odbędzie się  27 czerwca na forum Zgromadzenia Parlamentarnego Rady Europy. Raport ten zawiera nowe informacje dotyczące udziału rządów europejskich w programie nielegalnych aresztowań i przetrzymywania więźniów przez CIA.

Amnesty International wzywa Zgromadzenia Parlamentarnego Rady Europy do przyjęcia projektu rezolucji i zaleceń dotyczących wspomnianego programu CIA towarzyszącego raportowi senatora Marty-ego.

Komitet Spraw Prawnych oraz Praw Człowieka Zgromadzenia Parlamentarnego Rady Europy -uważa za fakt istnienie przez pewien czas potajemnych miejsc przetrzymywania więźniów przez CIA na terenie Polski i Rumunii-. Delegacje obu tych krajów odrzuciły zarzuty, ale ich dementi pozostaje niewiarygodne w obliczu braku niezależnego i dogłębnego śledztwa.

-Liderzy europejskich partii politycznych muszą zająć jasne stanowisko przeciwko tajnym zatrzymaniom i  przetrzymywaniu, gdzie tylko się ono zdarza. Organy decyzyjne Rady Europy oraz Unii Europejskiej jak dotąd nie potępiły jednoznacznie nielegalnego amerykańskiego programu bezprawnego więzienia ludzi. Muszą pokazać zaangażowanie w celu ukrócenia udziału Europy w nielegalnych praktykach antyterrorystycznych- – powiedział Claudio Cordone, dyrektor ds. dochodzeniowych AI.

-Wiarygodne wysiłki na rzecz zbadania przypadków łamania prawa były przez władze ignorowane i odbywały się przy braku ich pełnego poparcia. Zaprzeczanie faktom przy rosnącej liczbie dowodów osłabia wiarygodność europejskich władz i urzędników.-

Zobacz także: Rada Europy: Amnesty International wzywa do działań przeciwko nielegalnym zatrzymaniom