Polski projekt ustawy antyaborcyjnej sprzeczny z międzynarodowymi standardami praw człowieka! – Amnesty International

Na jutrzejszym posiedzeniu Sejmu odbędzie się pierwsze czytanie projektu ustawy o zmianie ustawy o planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży oraz niektórych innych ustaw. Amnesty International zwraca uwagę, że wprowadzenie zakazu aborcji w przypadku stwierdzenia poważnej i nieodwracalnej wady płodu lub nieuleczalnej choroby zagrażającej jego życiu byłoby sprzeczne z międzynarodowymi zobowiązaniami Polski w obszarze praw człowieka. Polscy posłowie muszą zapewnić, że prawa kobiet do zdrowia reprodukcyjnego nie będą dodatkowo ograniczone przez surową ustawę antyaborcyjną.
  • W 2010 roku Komitet Praw Człowieka ONZ wyraził zaniepokojenie w związku z brakiem możliwości dostępu kobiet do usług medycznych, w tym doradztwa antykoncepcyjnego, badań prenatalnych oraz możliwości przerywania ciąży. Komitet zwrócił również uwagę na dużą liczbę nielegalnych aborcji, oraz udokumentowane przypadki śmierci kobiet w wyniku dokonania nielegalnych aborcji.
  • W 2009 roku Komitet Praw Ekonomicznych, Socjalnych i Kulturalnych ONZ wyraził zaniepokojenie faktem, iż Polska nie gwarantuje kobietom dostępu do usług medycznych, szczególnie w obszarze związanym ze zdrowiem seksualnym i reprodukcyjnym. Komitet zwrócił uwagę na alarmującą liczbę nielegalnych aborcji, jakich dokonuje się w Polsce i wezwał do egzekwowania obowiązującego prawa.
  • W 2007 roku Komitet ONZ ds. Likwidacji Dyskryminacji wobec Kobiet wezwał Polskę do zapewnienia możliwości dokonania aborcji kobietom, którym ona prawnie przysługuje.

Stań w obronie Justyny wspierającej osoby potrzebujące aborcji!

Powiązany temat

Armenia/Azerbejdżan: Konflikt o Górski Karabach przyczyną wieloletniego cierpienia osób starszych – nowe raporty

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity