Polskie szkoły z uchodźcami

Blisko 400 uczennic i uczniów oraz nauczycielek i nauczycieli z 20 szkół zaangażowało się w obchody Tygodnia Uchodźcy.

Jak wygląda droga uchodźców i uchodźczyń próbujących dotrzeć do Europy? Z jakimi trudnościami muszą się mierzyć osoby trafiające do obozów w Grecji? Jak skutecznie wspierać ludzi poszukujących schronienia? Na te i wiele innych pytań odpowiadali uczniowie, przygotowując się do Tygodnia Uchodźcy. Od początku czerwca w Trzebnicy, Getrzwałdzie, Koszalinie i wielu innych miejscowościach w całym kraju odbywały się warsztaty prowadzone przez edukatorki i edukatorów Amnesty International.

Zespół Szkół Prywatnych "Twoja Przyszłość", Sosnowiec

Akademicki Zespół Szkół Ogólnokształcących w Chorzowie

Computer College, Koszalin

Arrow
Slider
Celem zajęć było uwrażliwienie młodych ludzi na potrzebę ochrony praw osób poszukujących schronienia oraz zmotywowanie ich do podjęcia działań wyrażających solidarność z uchodźcami i uchodźczyniami. Uczniowie i uczennice pokazali, że los osób uciekających przed wojną i prześladowaniami nie jest im obojętny.

20170620_125757[1]

Zespół Szkół Prywatnych "Twoja Przyszłość", Sosnowiec
Zespół Szkół Prywatnych „Twoja Przyszłość”, Sosnowiec

Z okazji Dnia Uchodźcy młodzi ludzie przygotowali tematyczne gazetki szkolne, organizowali fotoakcje, by zademonstrować solidarność z uchodźcami, a kilka szkół podpisało również symboliczną deklarację nawołującą polskie władze do zapewnienia bezpiecznego domu wszystkim tym, którzy tego potrzebują.

Jeśli Twoja szkoła również jest zainteresowana współpracą oraz chciałby podpisać deklarację „TAK DLA UCHODŹCÓW” zapraszamy do kontaktu: katarzyna.tekien@amnesty.org.pl

Powiatowy Zespół Szkół, Trzebnica

Otwórzmy port dla uratowanych uchodźców!

Powiązany temat

Poznaj aktywistów i aktywistki grup lokalnych Amnesty International – Dominika Faber

Powiązany temat

Turcja: Nielegalne deportacje Syryjczyków do tzw. „bezpiecznej strefy”