Polskie władze kontynuują tłumienie pokojowych protestów w obronie praw kobiet

Polskie władze stosują szereg środków w celu tłumienia pokojowych protestów, do których dochodzi po wyroku Trybunału Konstytucyjnego z dnia 22 października, który poważnie ogranicza dostęp do aborcji w Polsce.

Amnesty International udokumentowała nadmierne użycie siły przez policję, w tym przypadki użycia gazu pieprzowego, kryminalizację udziału w pokojowych protestach oraz podżeganie przez urzędników państwowych do przemocy wobec protestujących.

W obliczu niemal całkowitego zakazu aborcji, obserwujemy imponującą mobilizację społeczeństwa. Władzy nie wystarczyło samo łamanie praw reprodukcyjnych. Wykorzystują aktualne wydarzenia, by ograniczać również prawo do pokojowego protestu.

Nils Muižnieks, Dyrektor ds. Europy w Amnesty International

“Kobiety w każdym wieku, od nastolatek po ich babcie, przyłączyły się do pokojowych protestów, aby odzyskać swoje prawa.” Dlatego też jesteśmy przerażeni nadmiernym użyciem siły przez policję, nieproporcjonalnymi zarzutami stawianymi protestującym oraz wypowiedziami urzędników państwowych, które mogą zachęcać do dalszych ataków na pokojowo protestujące osoby”.

Draginja Nadazdin, dyrektorka Amnesty International Polska dodała: “Wzywamy polskie władze do położenia kresu działaniom, które mają utrudniać korzystanie z wolności zgromadzeń, zastraszać i zniechęcać do udziału w protestach. W szczególności wzywamy do zaprzestania nadmiernego użycia siły przez policję, stawiania nieproporcjonalnych zarzutów karnych pokojowo protestującym osobom, niezasadnego legitymowania i innych taktyk, które mają zastraszyć osoby biorące udział w protestach. Należy chronić prawo do wolności pokojowych zgromadzeń oraz zaprzestać naruszania praw seksualnych i reprodukcyjnych”.

Tło:

Protesty w obronie praw seksualnych i reprodukcyjnych trwają nieprzerwanie od 22 października 2020 r., kiedy to Trybunał Konstytucyjny wydał orzeczenie skutkujące niemal całkowitym zakazem aborcji. Wyrok ten uznaje za niezgodny z Konstytucją dostęp do aborcji ze względu na “ciężkie i nieodwracalne upośledzenie płodu lub nieuleczalną chorobę zagrażającą życiu płodu”.

Zgodnie z informacją podaną przez rzecznika prasowego Komendy Stołecznej Policji, podczas sobotnich protestów (28 listopada) w Warszawie zatrzymano 11 osób, wylegitymowano ponad 900 osób i sporządzono ponad 450 notatek do sanepidu i ponad 370 wniosków do sądu o ukaranie mandatem.

Oświadczenie Amnesty International z dnia 20 listopada 2020 r.: