Ponad 1 milion osób apeluje do rządu Iranu o uwolnienie Nasrin Sotoudeh

Ponad milion osób w ponad 200 krajach i terytoriach na całym świecie wyraziło swoje oburzenie skazaniem wybitnej irańskiej prawniczki Nasrin Sotoudeh na 38 lat i sześć miesięcy więzienia oraz 148 batów po dwóch rażąco niesprawiedliwych procesach. Amnesty International przekazała dziś zebrane pod petycją podpisy ambasadom Iranu na całym świecie.

Rok po aresztowaniu Nasrin Sotoudeh, Amnesty International zorganizowała globalne przekazanie podpisów pod petycją, wzywającą władze Iranu do natychmiastowego i bezwarunkowego uwolnienia Nasrin.

„Okrutny wyrok wydany na Nasrin Sotoudeh za obronę praw kobiet i przeciwstawianie się dyskryminującym i poniżającym przepisom zmuszającym kobiety do zasłaniania publicznie głowy, wywołał falę oburzenia na całym świecie. Historia Nasrin dotknęła serca setek tysięcy ludzi, którzy w poruszającym przejawie solidarności podnieśli swoje głosy, by domagać się jej wolności”- powiedział Philip Luther, dyrektor Amnesty International ds. badań i rzecznictwa na Bliskim Wschodzie i w Afryce Północnej.

Mamy nadzieję, że poparcie dla kampanii Amnesty International pokaże Nasrin Sotoudeh, że pomimo konieczności stawienia czoła tak ciężkiej próbie, nie jest sama. Jej aresztowanie ujawniło skalę represji stosowanych przez władze Iranu. Dzisiaj wysyłamy im jasny komunikat: świat patrzy i nasza kampania będzie kontynuowana, dopóki Nasrin Sotoudeh nie będzie wolna.

Sprawa Nasrin Sotoudeh pokazuje szersze działania władz irańskich w ciągu ostatnich kilku lat w celu stłumienia irańskiego społeczeństwa obywatelskiego i uciszenia tych, którzy bronią praw człowieka w tym kraju. Amnesty International wzywa władze Iranu do zaprzestania ataków na obrońców praw człowieka, w tym prawników zajmujących się prawami człowieka i obrońców praw kobiet.

„Ta kampania pokazuje, że niezależnie od tego, czy jesteśmy w Argentynie, Kamerunie, Japonii, Pakistanie czy Hiszpanii, to, co nas łączy, to człowieczeństwo i musimy przeciwstawiać się naruszeniom praw człowieka, gdziekolwiek na świecie mają miejsce” – powiedział Philp Luther.

1 818 381 osób podpisało petycję Amnesty International (stan na dzień 10 czerwca).

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Wolność dla Nasrin z Iranu!

Powiązany temat

“Najdrożsi, tęsknię za Wami” – listy Nasrin Sotoudeh z więzienia do jej dzieci

Powiązany temat

Uchodźcy i migranci giną na morzu: UE zamyka porty i prosi o wsparcie Libię