Ponad 140 tys. listów w obronie praw człowieka. Sukcesem zakończył się Maraton Pisania Listów Amnesty International – Amnesty International

W całej Polsce napisano ponad 140 tys. listów w obronie więźniów sumienia i innych osób narażonych na łamanie praw człowieka. Taki wynik podano na godz. 12.00 w niedzielę, na zakończenie Maratonu Pisania Listów. Listy są jednak cały czas zliczane i końcowy wynik w ciągu najbliższych dni.

blr-lukaszenkoMaraton Pisania Listów odbywa się co roku w okolicach 10 grudnia, kiedy obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Praw Człowieka. W tym roku Maraton Pisania Listów odbył się już po raz trzynasty w dniach 8-9 grudnia. W czasie Maratonu przez 24 godziny pisano listy w obronie osób lub grup osób, których prawa człowieka zostały złamane.

W tym roku najwięcej listów napisano dla Alesia Bialackiego, białoruskiego obrońcy praw człowieka, dla przymusowo wysiedlonych rodzin z ulicy Coastei w Kluż-Napoce w Rumunii oraz dla Rosy Franco z Gwatemali, matki zamordowanej nastolatki, która walczy o sprawiedliwość.

– Listy pisali uczniowie i uczennice ze szkolnych grup Amnesty International, studenci i studentki na uniwersytetach, rodzice z dziećmi. Pisaliśmy całą noc, walcząc ze zmęczeniem, w klubach, kawiarniach
i szkołach – mówi Natalia Węgrzyn, koordynatorka Maratonu Pisania Listów.

– Jak co roku pisały z nami znane osobowości m.in.: Henryk Wujec, Maja Komorowska, Grzegorz Miecugow czy Kamil Dąbrowa.

Listy w obronie osób, których prawa człowieka są łamane można pisać przez cały rok. Wystarczy zapisać się do sieci Pilnych Akcji na www.amnesty.org.pl, aby regularnie otrzymywać informacje o osobach, których sytuacja wymaga naszej pilnej interwencji.

– Amnesty International można wspierać na wiele innych sposobów. W tej chwili apelujemy o wpłaty, które pomogą nam sfinansować zakup znaczków i szybko wysłać listy – dodaje Natalia Węgrzyn.

Amnesty International w tym celu zorganizowała również charytatywne aukcje na allegro, gdzie można licytowaćKalendarze Empatii dedykowane niektórym bohaterom i bohaterkom tegorocznego Maratonu. Więcej o aukcjach na www.amnesty.org.pl/aukcje.

Dodatkowe informacje są dostępne na www.amnesty.org.pl/maraton.

Powiązany temat

Turcja: Sprawiedliwość zwycięża – wyroki skazujące czterech obrońców praw człowieka uchylone

Powiązany temat

Maraton Pisania Listów 2022 w obronie prawa do pokojowego protestu – rusza największa na świecie akcja na rzecz praw człowieka

Powiązany temat

Tortury w tajnym więzieniu CIA w Starych Kiejkutach – Polacy, nic się nie stało!

1956