Ponad 300 tysięcy listów w obronie praw człowieka

Kolejny Maraton Pisania Listów przeszedł do historii. W jego organizację włączyło się ponad 700 miejsc w całej Polsce. Dzięki temu napisano 308 838 listów i apeli.

Maraton trwał od 1 do 10 grudnia w szkołach, bibliotekach, kawiarniach, ale także w domach prywatnych. Bez względu na miejsce pisania listów, ludzi łączyło ogromne zaangażowanie i chęć pomocy osobom, których prawa zostały złamane. Tegoroczne historie wzruszały, ale i mobilizowały do podjęcia działania i solidarnego sprzeciwu wobec naruszeń praw człowieka.

Akcja dotyczyła sytuacji obrońców i obrończyń praw człowieka z 10 państw. To osoby, które odważnie przeciwstawiają się łamaniu praw człowieka, a teraz same potrzebują wsparcia. Wśród nich byli obrońcy praw człowieka z Turcji, w tym prezes i dyrektorka Amnesty, Clovis z Madagaskaru, skazany za ochronę zagrożonego lasu deszczowego, czy Ni Yulan z Chin, prześladowana za walkę o prawa lokatorów.

– Maraton to prawdziwe święto praw człowieka. Ludzie w całej Polsce i na świecie dobrowolnie angażują się i piszą w obronie osób, których nigdy nie poznali, ale za pośrednictwem Amnesty International dowiedzieli się o ich trudnej sytuacji – powiedziała Natalia Węgrzyn, rzeczniczka organizacji.

– Każdy z nas może być obrońcą lub obrończynią praw człowieka. Słysząc o naruszeniach praw człowieka nie możemy być bierni, takie akcje jak Maraton pokazują nam, ile możemy osiągnąć działając razem. Tak było również w tym roku. Maraton daje nam okazję do spotkania z drugim człowiekiem.

Podczas Maratonu w całej Polsce odbywały się liczne koncerty, pokazy filmów, wystawy, warsztaty i spotkania wprowadzające w tematykę praw człowieka. Finał Maratonu odbył się w Warszawie w Faktycznym Domu Kultury. Podczas wydarzenia wręczono nagrodę medialną Pióro Nadziei Pawłowi Cywińskiemu, odbyła się debata „Kształtowanie lęków a narracja o faktach – co media mówią nam o uchodźcach?”, z udziałem laureata i Adama Leszczyńskiego, dziennikarza.

Tło:

Od 1961 roku, kiedy powstało Amnesty International, listy są jej najważniejszym orężem w walce o prawa człowieka. Co roku dzięki Maratonowi Pisania Listów udaje się realnie wpłynąć na poprawę sytuacji bohaterów. Doprowadziliśmy m.in. do uwolnienia Muhammada Bekzhanowa z Uzbekistanu, który był jednym z najdłużej więzionych dziennikarzy na świecie, wycofania zarzutów kryminalnych wobec Máximy Acuñii, rolniczki z Peru, czy też uwolnienia Alberta Woodfoxa, który spędził w więzieniu w USA ponad 40 lat.

Pomysł organizacji Maratonu Pisania Listów powstał w Polsce w 2001 roku, ale bardzo szybko stał się wydarzeniem globalnym.

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Domagaj się sprawiedliwości dla zamordowanej aktywistki!

Powiązany temat

Kirgistan ratyfikuje Konwencję o prawach osób z niepełnosprawnościami