Ponad 318 tysięcy głosów w obronie praw człowieka

Jubileuszowy, 18. Maraton Pisania Listów Amnesty International, największe na świecie wydarzenie na rzecz praw człowieka, dobiegł właśnie końca. Do tej pory w Polsce policzono 318 000 listów i apeli, a liczenie na całym świecie wciąż trwa.

Ludzie w całej Polsce kolejny raz pokazali, że kierując się solidarnością gotowi są działać na rzecz osób z krajów odległych o setki lub tysiące kilometrów,

powiedziała Draginja Nadaždin, dyrektorka Amnesty International w Polsce.

Maraton jest skuteczną akcją w obronie konkretnych osób i udowadnia, że problemy dotyczące zmian klimatycznych, przymusowych wysiedleń czy kary śmierci są zagrożeniem dla praw człowieka niezależnie gdzie występują a ochrona praw człowieka jest dobrem wspólnym,

dodała.

W tym roku Maraton Pisania Listów poświęcony był obronie młodych aktywistek i aktywistów, którzy mierzą się z największymi kryzysami na świecie oraz młodych osób, które doświadczyły niesprawiedliwości będąc jeszcze dziećmi. Wśród bohaterów i bohaterek tegorocznego Maratonu znalazła się między innymi Sarah Mardini, która uczestniczyła w wideokonferencji podczas finału Maratonu w Krakowie. Sarze grozi 25 lat więzienia za ratowanie uchodźców tonących w Morzu Śródziemnym. Listy w jej sprawie wysyłamy do Grecji.

Listy trafią również do decydentów na Białorusi, w Iranie, Chinach, Kanadzie, Filipinach i 4 innych krajach, gdzie ważą się losy bohaterek i bohaterów Maratonu.

Jak co roku do Maratonu Pisania Listów przyłączyły się m.in. szkoły, biblioteki i kawiarnie. Pisanie listów można było zorganizować także we własnym domu. Maratonowi Pisania Listów towarzyszyły również wydarzenia dodatkowe w całej Polsce: koncerty, wystawy, pokazy filmów, warsztaty i spotkania poświęcone prawom człowieka. Zebrane listy z wyrazami wsparcia i apele do władz zostaną przekazane do adresatów.

Tło:

Maraton Pisania Listów został zainicjowany w 2001 roku w Polsce, ale wkrótce stał się największym światowym wydarzeniem poświęconym prawom człowieka. Dzięki działaniom podjętym w ramach Maratonu udało się do tej pory doprowadzić do uratowania wielu jego bohaterów i bohaterek, m.in. do uwolnienia Alberta Woodfoxa, który spędził w więzieniu w USA ponad 40 lat, czy też uniewinnienia Yecenii Armenty z Meksyku, którą poddano torturom w celu wymuszenia zeznań.

Więcej na stronie kampanii: maraton.amnesty.org.pl

Domagaj się sprawiedliwości dla zamordowanej aktywistki!