Pościg za zabójcą Martina Luthera Kinga

Amnesty International patronuje książce Hamptona Sidesa "Ogar piekielny ściga mnie", opowiadającej o zamachu na Martina Luthera Kinga i o obławie na jego zabójcę.

W kwietniu 1968 roku James Earl Ray przyjechał do Memphis. Wynajął obskurny pokój ze świetnym widokiem na motel Lorraine, kupił karabin snajperski i wziął na cel historię. Po oddaniu śmiertelnego strzału do Martina Luthera Kinga porzucił broń, wsiadł do białego mustanga i spokojnie odjechał. Policja, która już parę minut po zabójstwie pojawiła się na miejscu zdarzenia, minęła się z nim o kilka chwil. Śledztwo wkrótce przejęło FBI, rozpoczynając największy pościg w historii Ameryki, w którym udział wzięło ponad trzy i pół tysiąca agentów, który kosztował prawie dwa miliony dolarów i który zakończył się daleko poza granicami USA.

Sides stworzył pasjonujący thriller non-fiction, konstruując równoległe portrety dwóch bardzo różnych mężczyzn, ofiary i zabójcy: charyzmatycznego lidera ruchu na rzecz walki z dyskryminacją rasową i zaburzonego samotnika z zagmatwaną i brutalną przeszłością, którego motywy były równie mętne jak jego tożsamość.

Książka nominowana do Nagrody Edgara, dorocznej nagrody wręczanej przez Mystery Writers of America.

Artur Domosławski o książce napisał:

„(…) Ten mistrzowsko napisany thriller non-fiction o zamachu na lidera ruchu praw obywatelskich i pościgu za jego zabójcą – także o Ameryce tamtego czasu – w olśniewający sposób rekonstruuje zdarzenia, przedstawia wielowymiarowe portrety ludzi, chwyta ducha czasu. Od początku wiadomo, kto zginie i kto pociągnie za cyngiel, a mimo to nie można się od tej książki oderwać. Nie próbujcie nawet – nie uda się wam”.

Książka na stronie wydawnictwa>>>

Manifest przeciwko nienawiści

Powiązany temat

Mjanma: Polityka spalonej ziemi nasila czystki etniczne ludności Rohingja w stanie Rakhine